Следвайте ни

Почина човекът епоха в българската фармацевтика

viber icon

Фармацевтичната наука и съсловие изпраща един от най-видните си представители, учител, колега, изследовател, Човек - епоха в българската фармация.

Професор Минков е роден на 23 август 1933 г. и почина на 87 години на 9 декември 2020 г., съобщиха от Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Той е първият доктор на фармацевтичните науки в България. Започва кариерата си в аптека в с. Стежерово, Свищовско. След това печели конкурс за асистент във Фармацевтичния факултет на Медицинска академия и последователно е старши и главен асистент, доцент, кандидат на фармацевтичните науки. През 1985 г. защитава дисертация и става първият в страната доктор на фармацевтичните науки, а година след това професор. Ръководи 15 години Катедрата по технология на лекарствените средства с биофармация на факултета. Бил е декан и заместник-декан на Фармацевтичния факултет на ВМИ София, директор на НПСКФ, НИФФ, председател на Съвета по аптечно дело и много други.

Два последователни мандата е избиран за председател на Съюза на фармацевтите в България. Негова кауза беше създаването и приемане на закон за съсловната организация.

През 2006 г. 40-то Обикновено Народно събрание прие венеца на неговото дело – Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите.

До края на дните си проф. Минков продължи да преподава и подготвя бъдещи фармацевти.

Един достоен за подражание живот, изцяло отдаден на фармацията!

Дълбок поклон, скъпи Професоре!

Почивай в мир и продължавай да бдиш за добруването на съсловието в храна на Гален!

Управителният съвет на БФС изказва своите съболезнования на близките на проф. Евгений Минков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?