Следвайте ни

По-строги мерки срещу дрогираните шофьори

viber icon

1,8% на година са общо всички произшествия, които са свързани по някакъв начин с употреба на алкохол или наркотици, посочи Диана Русинова от Института за пътна безопасност в сурешния блок на Bulgaria ON AIR.

Припомняме ви, че депутатите предложиха употребата на наркотици на шофьори, седнали зад волана, да се установява чрез тест на слюнката, а след това и с кръвна проба.

"Поведението на политиците е обяснимо. Изпратихме доста кървава година, м.г. имаше много жертви по пътищата - над 620. Политическата класа трябва да излезе с някакъв отговор и да кажат, че правят някакви мерки. Ние от 20 години правим едно и също - глоби, борят се с тези, които пият, а всъщност това са мерки, които не дават резултат", каза Диана Русинова.

Тя призова политиците да се успокоят и да оставят на ескпертите да си вършат работата.

"Мерки само на думи. Всички знаем, че не трябва да караме пили, но явно мерките, които прилагаме не работят и тези хора продължават да го правят. Трябва да има превенции. Ние имаме криза в цялата система", допълни още тя.

Според думите ѝ има наркотици, които остават дори 10 години в кръвта. "Ти може да си чист, но тестът да покаже, че си карал в нетрезво състояние", отбеляза Русинова.

И добави, че от Института за пътна безопасност са призовали тази година да бъде годината на пътната маркировка, което ще засегне 100% от шофьорите.

"За да даде нещо резултат - това е пътят", категорична бе тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?