Следвайте ни

По-строги мерки и в офиса: Дистанционната работа става задължителна

viber icon

Затягат мерките и при работодателите според новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Както "Марица" вече писа, от утре влизат в сила някои нови противоепидемични мерки, касаещи учебните заведения, заведенията за хранене и ресторантите, обслужването на лица над 65-годишна възраст в аптеките и магазините и др.

Съгласно новата заповед работодателите и органите по назначаване са длъжни да организират работния процес на работниците и служителите в дистанционна форма (т. е. работа от разстояние или надомна работа), където е възможно. Присъствена работа трябва да бъде сведена до най-много 50% от персонала. 

Досега организирането на дистанционна форма на работа се извършваше по преценка на работодателя и органа по назначаване. Затягането на мярката означава, че навсякъде, където естеството на работа позволява, тя по закон трябва да бъде извършвана дистанционно. На базата на тази заповед работниците и служителите могат да искат разрешение за дистанционна работа и работодателят няма право да им я откаже.

  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?