Следвайте ни

По-ниският ДДС цепи коалицията, Менда Стоянова чака наказание от Брюксел

viber icon

Намаляването на ДДС за още сектори доведе до сериозни противоречия в управляващата коалиция. Най-голям застъпник налогът да падне до 9 на сто е лидерът на НФСБ Валери Симеонов, а най-голям публичен отпор засега дава шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.  
От 1 юли започна да се прилага намалената ставка за данък добавена стойност за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Сега предстои разширяване на обхвата на намалението след ново предложение на патриотите.

Европейската комисия ще стартира наказателна процедура срещу България, когато бъде приет окончателно по-ниският ДДС за туроператорските дейности. Това предупреди обаче на днешното заседание на бюджетната комисия Менда Стоянова, която отказа да подкрепи намаляването на ставката от 20 на 9 на сто за виното и бирата, сервирани в заведения, използването на спортни съоръжения, комисионата на туроператорите и случайните превози с цел туризъм. Въпреки това с гласовете и на съпартийците предложението, внесено от "Обединени патриоти", беше одобрено и утре ще бъде внесено в пленарна зала.

Мярката получи подкрепа от ГЕРБ на Коалиционен съвет в началото на седмицата с мотива, че е важна стъпка за преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

"Това още веднъж показва, че пробив в единната ставка винаги води единствено до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално", заяви след заседанието председателят на комисията Менда Стоянов. Против по-ниският ДДС до последно беше и вече бившият финансов министър Владислав Горанов, който подаде оставка при последния ремонт на кабинета.

Засега няма точни изчисления каква ще бъде щетата за бюджета при новата серия намален налог. Вече бе прието, че от 1 юли с по-ниска ставка се ползват кетъринг услугите и сервирането на храна и безалкохолни напитки в заведенията, бебешките стоки и книгите.

На днешното заседание на бюджетната комисия  от БСП разкритикуваха начина, по който новите текстове се вкарват за обсъждане, но депутатът от левицата Дора Янкова изненадващо ги подкрепи с аргумента, че туристическият бранш наистина е сред най-засегнатите.

С друга законова поправка депутатите от бюджетната комисия удължиха срока, в който туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат - срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината:

"Мярката засяга наистина хора, физически лица, които са капарирали своите пътувания, но няма да могат да получат заместващо пътуване или парите обратно до края на 2020 година, но от друга страна туроператорите също са капарирали тази услуга, обикновено за самолетните превози е 100% капарирано, за хотелите е по-малък процент. Те също не получават обратно своите пари, няма как чисто ликвидно да ги върнат на своите клиенти", обясни Менда Стоянова.

Коментари (2)

ДО ТРАФИК  ОТ ФИНАНСИСТ

ДО ТРАФИК ОТ ФИНАНСИСТ

29.07.2020 | 18:55

АМА Е КРАДЛА. С ТОТЕВ ОПОСКАХА ГРАДА. ПОЛОВИНАТА ОТ ЗАГРАБЕНОТО ДА ДАДЕ ЩЕ ЗАПЪЛНИМ ДУПКАТА В БЮДЖЕТА ОТ НАМАЛЕНОТО ДДС.

Отговори
5 0
Трафик

Трафик

29.07.2020 | 17:06

Тая тъпа Менда се чудя кога и как започна да върти бюджета/бужета/?!?!?! Тя Горката е толкова семпла от където и да я погледнеш.... И в разсъждения и умствено и визуално....

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?