Следвайте ни

Пловдивското водно дружество влезе под номер 8 в държавния ВиК холдинг

viber icon

ВиК ЕООД-Пловдив влезе в Български ВиК холдинг. Мегаструктурата придоби правото на собственост върху 81 318 броя дружествени дяла от капитала на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, което представлява 100% от капитала на дружеството в Пловдив. Номиналната стойност на всеки дял е 10 лева, става ясно от вписването в Търговския регистър. Срещу непаричната вноска държавата записва 813 поименни акции с право на глас от капитала на „Български ВиК холдинг” с обща номинална стойност от 813 000 лева.

Така местният ВиК оператор става осмият, който влиза в държавния холдинг, създаден с цел по-добър контрол и мениджмънт в сектора водоснабдяване и канализация. Дяловете си вече прехвърлиха дружествата в Бургас, Хасково, Разград, Ямбол, Сливен, Видин и Кюстендил. Остават обаче още 20 оператора, които са с държавно участие, и те са в процедура по оценяване на активите. Извървяването на всички необходими стъпки отнема време. С Акт на Агенцията по вписванията се назначават вещи лица, които излизат с оценка на непаричната вноска. Обследването трае поне месец и половина.

Български ВиК холдинг беше създаден по идея на премиера Бойко Борисов в началото на тази година с капитал 1 млрд. лева от държавния бюджет. Холдингът би трябвало да изпълнява стратегически инфраструктурни ВиК проекти, да координира управлението и инвестиционната дейност на ВиК операторите. В ръцете на операторите обаче остават обществените поръчки.

Държавната мегаструктура все още не е с напълно сформиран екип, дори с обяви в популярен сайт се търсят счетоводители. Мениджмънтът на холдинга обаче отдавна е ясен. Председател на управителния съвет е шефът на Българската асоциация по водите Иван Иванов, а другите двама членове са доскорошният директор на ВиК-Шумен Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, който е бивш ръководител на район Самоков на ВиК-София.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?