Следвайте ни

Пловдивчанин оглавява ЦИК, избраха го без жребий

viber icon

Бившият зам.-министър на МВР Красимир Ципов от ГЕРБ се оказа единственото предложение за шеф на новата Централна избирателна комисия на консултациите при президента. От "Демократична България" и "Изправи се!Мутри вън!" се обявиха против неговата номинация, а от БСП заявиха, че няма да подкрепят всяко предложение на ГЕРБ без значение на името. От двете протестни партии настояха "Има такъв народ" да направи свое предложение за председател.   

Президентът Румен Радев обаче отсече, че след като друго предложение за председател не е направено, Ципов остава единствен вариант за шеф на ЦИК.

За зам.-шефове на комисията партиите номинираха: Камелия Нейкова (ИТН), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (ИМВ), секретар ще е Севинч Солакова (ДПС).

48-годишният Ципов е роден в Пловдив, завършил е Националната гимназия за древни езици и култура, а след това Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  В момента е депутат, а преди това е бил зам.-министър на МВР в две правителства на Бойко Борисов.

В новия състав на ЦИК вече ще са 15 души, като преди дни държавният глава издаде указ за правилата, по които ще бъдат назначени те. Квотите в новата комисия са: ГЕРБ - СДС - 4-има, с по трима са "Има такъв народ" и БСП, по двама имат ДПС и "Демократична България" и един представител ще има "Изправи се! Мутри вън!".

Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат тези промени в Изборния кодекс да станат факт и ЦИК да влезе в своята роля в деня на разпускането на Народното събрание, обясни Радев в началото на консултациите. И обясни, че трябва ЦИК да има 60 дни да работи преди изборите.

Политическата логика на изборното законодателство диктува партиите да намерят консенсус при определянето на състава и ръководството на ЦИК, каза още държавният глава и призова за диалог и конструктивност.

Искам да разсея всякакви манипулации, че президентът посочва и избира ръководството на ЦИК. Затова тук са партиите, по закон парламентарно представените сили посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено с акт обнародва решението на партиите, каза още държавният глава.

Аз няма да избирам никой, избирате вие и затова очаквам да няма спекулации, допълни Радев.

От името на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи за шеф на ЦИК Красимир Ципов, бивш зам.-министър на МВР.  За членове бяха предложени .социологът Димитър Димитров и юристите Георги Баханов и Йорданка Ганчева, като и тримата са членове на ЦИК и досега.

"Има такъв народ" предложиха като кандидат за зам.-председател Камелия Нейкова, бивш говорител на ЦИК в предишния й състав, а за членове бяха номинирани юристът Елка Стоянова и математикът проф. Любомир Гаврилов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предложи за членове на комисията Севинч Солакова, юрист и секретар на сегашната ЦИК, и Ерхан Чаушев, който и в момента е член на комисията.

Христо Иванов от "Демократична България" обяви, че коалицията държи ЦИК да има постоянен състав, което сегашният парламент не успя да въведе. Той предложи за зам.-председател социологът Цветозар Томов, бивш говорител на комисията, а за член- математикът Любомир Георгиев, общински съветник в СОС.

Предварително бяха ясни номинациите на Росица Матева от името на "Изправи се! Мутри вън!" и на тримата досегашни членове от БСП -Емил Войнов като зам.-шеф, а Цветанка Георгиева и Силвия Стойчева - като членове.Те бяха представени от Иван Иванов на консултацията при президента.

Изправи се! Мутри вън!" няма да подкрепи кандидатурата на Ципов, защото той няма опит в организацията на изборния процес. Имаше такова отношение в качеството му на зам.-министър и под негово ръководство честността на местните избори 2015 и 2019 г. и евровота 2019 г. бяха поставени под тежко съмнение, коментира Мая Манолова. И го обвини, че той и началниците му са се провалили в борбата с купуването на гласове. И обяви, че Ципов няма необходимия стаж.

Да, не сме в парламента, където са разрешени подобни публични нападки към хора, които не са в тази зала. Не мога да възприема Манолова да говори за честност на вота, която сътвори Костинброд, отвърна й Десислава Атанасова.

Радев също призова да се изключат всякакви лични нападки. И призова дебатите да са в рамките на толерантния тон.

БСП също заявиха, че няма да подкрепят председател на ЦИК, излъчен от ГЕРБ. През годините партията е компрометирала изборния процес, обясни Иван Иванов.

Предложението на ГЕРБ да предложат зам.-министър на МВР в две правителства за председател на ЦИК е наистина предизвикателство и обида към избирателите, каза Манолова. И се опита да отговори за Костинброд, но Радев отне думата за реплики и дуплики. Така правите в парламента, но тук не е времето и мястото. От нас българите очакват да излъчите ЦИК, която да организира честни избори, обяви Радев.

Ако вие имате нещо срещу Ципов, след като той съответства на закона, аз такива доводи няма да приема, длъжен съм да изпълня закона, сложи точка на препирните президентът.

Не мога да установя противоречие със закона, обясни той, консултирайки се с правния си екип. Ако няма други предложения, няма да има жребий.

След като не се посочиха други кандидати за председател от вашите групи, ако се приеме тезата, че най-многочислената група трябва да има председател и няма други кандидати, това е, обобщи Радев. И заяви, че няма да кара никой партия да си преосмисля решението си.

Накрая държавният глава коментира и избора на дата за извънредните избори.

Вървят всякакви спекулации, че съм длъжен веднага да разпускам Народното събрание. Ако разпусна парламента в петък, това означава, че отиваме на избори на 4 юли. Новата ЦИК не може да се справи с хронограмата, вече сме изтървали сроковете, обясни Радев. Затова датата била 11 юли.

Публичното изслушване на самите кандидати на ЦИК ще е от 9 ч в петък, 7 май, а се очаква указът за назначаването им да е обнародван на 11 май. Заедно с това тогава Радев ще разпусне парламента и ще насрочи изборите за 11 юли.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

браво

браво

05.05.2021 | 17:39

Прочетете какви са правомощията на председателя на ЦИК.От него нищо не зависи,а решенията се вземат с две трети от членовете.Този ход е поредната гавра с мутропитека от Банкя и простите му последователи.Попаднаха в собствения си капан.

Отговори
10 9
ХАК ТИ Е

ХАК ТИ Е

05.05.2021 | 15:14

СПЕЦИАЛНО ЗА ГЕРБ ТУРЦИТЕ ИМАТ ЕДИН ЛАФ: ДОМАШНАТА СМЕТКА НА ПАЗАРА НЕ ИЗЛИЗА!!!!!!!!!!1 НА БОЙКО ДА МУ КАЖА БОЙКО ДУ.ПЕ ТЕ ЛЪЖЕ ЧЕ СИ ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА.... ДА ПЪРВА СИ НО БЕЗ ПРАВА НЯКАКВА СИЛА.... СЕГА ЩЕ ТЕ ГЪРЧИМ ПО БОЙКОВСКИ....ДОБРЕ ЛИ Е!!!!???

Отговори
13 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?