Следвайте ни

Пловдивчани на погребението на Атанас Скатов в Сливен

viber icon

Алпинистът Атанас Скатов, който загина на 5 февруари при опит да осъществи първо българско изкачване на К2, ще бъде погребан в родния си град Сливен в неделя, научи „Марица”.

На опелото, което  ще започне в 12.30 часа, ще присъстват и група пловдивчани, почитатели на алпиниста веган, изкачил 10 осемхилядника. Община Сливен поема разноските по погребението на почетния си гражданин Атанас Скатов. Той е доктор по растителна защита, завършил с отличие Аграрния университет в Пловдив.

В смъртния акт на Скатов като причина за фаталния край е посочено скъсано въже под лагер три, въпреки че фирмата организатор на експедицията отрече това.  Мениджърът на Скатов обясни на премиера Бойко Борисов на 10 февруари,  че на рисков участък под върха не е бил обезопасен и членовете на експедицията са били принудени да се осигуряват с импровизирано въже от дрехите си. Сериозен проблем е била и липсата на достатъчно палатки в Лагер 3, което е поставило на сериозен риск живота на катерачите.    

    

 

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Georgi Lazarov

Georgi Lazarov

11.02.2021 | 15:34

Първият българин изкачил К2 се казва Боян Петров! Той го изкачва в лятна експедиция! Опита на Скатов е през зимата . Бог да ги прости. Велики български височинни алпинисти !!!

Отговори
2 2
Ачо

Ачо

11.02.2021 | 11:42

Ела това мол ли е??? Като не се обезопасени да се обезопасят?Нали са велики алпинисти...

Отговори
4 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай