Следвайте ни

Плетачки на дантела омайват с бяла магия туристи СНИМКИ

viber icon

Чевръсти девойки създават невероятни модели с цветя и листа, а идиличната гледка привлича десетки хора в Калофер

 

Момичета омагьосват туристите в Калофер с дантелени ръкоделия. Всяка неделя те поставят пособията си за плетене под сенките пред Творческия център на калоферската дантела и започват да редят своите красиви модели. В нежните им пръсти движението на малките дървени совалки издава тихи мелодии.  Привлечени от идиличната гледка, около малките плетачки винаги има хора - туристи, гости на Калофер, екскурзианти. Често в неделя наведнъж се събират над 100 души.

Те идват да погледат как се създава "бялата магия", както наричат прочутата калоферска дантела, и да разгледат експозицията от стари и съвременни модели в нашия творчески център, разказва Виктория Гаджева.

През юли ученическата ваканция напълни Центъра на дантелата с плетачки. Тук целогодишно действа кръжок по дантела, разказва Антоанета Първанова, председател на читалище „Христо Ботев“, към който действа Творческият център на калоферската дантела. Но заради коронавируса заниманията бяха прекратени през март. В началото на  юни започнахме отново да се събираме, а когато времето позволява, сме навън в тревата, под сенките на дърветата, допълва тя.

Деница Христова е почти на 16 години, наесен ще бъде в Х клас в СУ „Васил Левски“ в Карлово. Уверено работи върху един сложен модел, защото вече три години плете различи  мотиви. Сама е изработила повече от 20 модела, някои е поставила като картини в рамка, други съхранява в папки, а има и такива, с които украсява дрехите си.

"Беше преди три години, когато  разбрах, че ще има курс по калоферска дантела, и реших да се запиша - разказва Деница. - Вече сама плета, но имам нужда от съвети и насоки от учителката. Мой  любим мотив от калоферската дантела са листата, защото са най-трудни, но за мен са най-красиви. Имам яка за рокля, изплетох я сама. Нося я. Харесват ми също дантелени обици, колиета. Те не  се срещат често и едно момиче, една жена може да бъде уникална, когато ги сложи. Все още не съм пристъпила към създаването на свои модели, следвам готовите. Сега ще си плета колан за една рокля, ще облека на Празника на дантелата на 15 август", споделя Деница.

Мирела и Стела са от София, двете са в трети клас, а родителите им са от Калофер. Децата се запознали в кръжока по калоферска дантела. За да се научиш, трябват много нерви, признава Мирела, която се запалила по плетено покрай майка си. Интересно ми е, не е скучно, разказва ентусиазирано приятелката Стела.

43-годишната Светлана Кърпачева живее в София, но баща бил калоферец. "Имаме къща тук, майка ми я поддържа през лятото. Аз заминах да работя в столицата през 2004 година, омъжих се и останах там. Започнах да се уча да плета калоферска дантела в София, в една организация „Седянката“, която пази и предава този занаят. В Калофер познавам момичета, които работят в Творческия център", разказва Светлана. Тя вече е напреднала, изплела е доста неща, някои са детски мотиви, които пришила на калъфка за възглавничка за Мирела.

Сред плетачките е и Славка Колева от Казанлък, идва да се учи да плете калоферската дантела. "Тук се научих на доста неща, вече плета по-сложен модел", казва тя. 

Стоянка Георгиева е сред най-добрите плетачки в Калофер. Тя вече подготвя своите прелестни произведения за Празника на дантелата на 15 август.

В Творческия център вече  започнаха подготовка. Намеренията на организаторите са да подготвят изложба, посветена на Васил Опев - известен дизайнер, майстор на концертните костюми на знаменитата Гена Димитрова и  на цяла плеяда оперни звезди. Той е син на учителката на Калоферското дантелено училище Пенка Опева и майстор на финото плетиво. Дали обаче празникът на дантелата и изложбата, посветена на Опев, ще се състоят, зависи изцяло от ситуацията с коронавируса, обяснява Антоанета Първанова.

Изработката на калоферската дантела е претърпяла промени през годините и от занаят с цел осигуряване на прехрана се е превърнала в изкуство, изискващо прецизност, бързина и творчески усет към естетически красивото. Популяризирането <210> е от огромно значение за калоферци и възраждането му ще допринесе за запазване на националното ни самосъзнание и културна идентичност.

Местни майсторки обогатяват европейските модели

Прочутата калоферска дантела се ражда през 1910 година. Тогава в града се открива единственото у нас Дантелено училище „Трудолюбие“. Двегодишният курс на обучение преминават 1800 жени и момичета от града. Те получават знания и умения в създаването на совалковата дантела, донесена в градчето под Балкана от Брюксел. Местните майсторки обаче обогатяват европейските модели, като включват в тях изображения на цветята от своите градини и от природата на Балкана. 

В годините от създаването на училището до Втората световна война дантеленото производство носи значителни приходи за калоферки и допринася за стопанското развитие на града.

Уменията се предават от майки на дъщери

През 1935 г. Дантеленото училище е закрито и на негово място е отворено Земеделско училище, където са били запазени само две паралелки, в които се е изучавало плетене. От този момент нататък изработването на дантелата се пренася в домашни условия, като уменията за създаване и плетене се прехвърлят от майка на дъщеря и от баба на внучка.

В последните години занаятът отново се възражда. От 1999 г. ежегодно на християнския празник Успение на Пресвета Богородица - 15 август, се провежда Празникът на калоферската дантела. Програмата на празника предвижда представяне на творби на местни майсторки, базар и демонстрация на плетене.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?