Следвайте ни

Плъзват хайки за нелегален зарзават!

viber icon

Веднага след празниците започват строги проверки на бусовете до 3,5 тона, които внасят зеленчуци от съседните държави. Още на 7 май земеделският министър ще издаде заповед за осъществяване на строг контрол на внасяния от чужбина зарзават. Целта е максимално ограничаване на сивия сектор и стимулиране на местното производство, съобщи той по време на посещението си в Гигинския манастир.


Нелегалната стока се внася посред нощ с бусове, пикапи и дори леки автомобили, потвърди за „Монитор” Георги Кафтанов, председател на сдружението на производителите на плодове и зеленчуци „Югозапад 2013“. Всеки ден се докарват от Солун тонове бракувани зеленчуци. Доматите, докарани от Гърция, освен всичко друго и са заразени с миниращ молец. Вече няколко години у нас се заделят пари за борба с Tuta absoluta, има и специална национална програма. Въпреки това в страната влизат заразени зеленчуци и производителите ни понасят сериозни загуби.

 

По тържищата и кварталните магазини достига бракуваната от Гръцко продукция. Там се спазаряват за 20 стотинки на килограм. На сергията пък заразените домати са наполовина по-евтини от родните. Първо качество БГ домати вървят по 2,30 лева за кило, а вносните не минават 1,20 лева. В момента 60 на сто от зарзавата по сергиите е контрабанден предупреди Кафтанов. Нелегалните зеленчуци се предлагат по всички тържища в страната, каза още производителят.

 

Аграрното министерство ще предприеме мерки веднага след празниците за съкращаване на прекупвачите между производителите и веригите, заяви още министър Греков. Предстоят срещи с асоциациите на производителите на зеленчуци, на месо и мляко. У нас преобладават дребни и неорганизирани земеделски производители, уточни министърът. По думите му организираните са под 1 процент при 43 процента за Европа. Необходимо е да се промени организацията на производителите, а не кооперирането на производството, посочи министърът. Затова в следващия програмен период ще бъде предложено допълнително финансиране за създаване на подобен тип организации от производители. Ще бъде създадена и възможност за борси, на които те директно да предлагат продукцията си, както и на малки предприятия.

 

До 25 май ще бъде представен първият драфт на Програмата за развитие на селските райони в ЕК, съобщи проф. Греков в Гигинския манастир, цитиран от БТА. Работим в тази насока да преодолеем изоставането в определени отрасли на българското земеделие - животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни видове, които са забравени през периода от влизането на България в ЕС досега, каза той. Подготвят се мерки, за да могат да се възползват тези подотрасли от преференции за получаване на техника, и за създаване на преработвателни предприятия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?