49
Следвайте ни

Плащаме 25 млн. за жертвите на "Струма", ако пътят е виновен за трагедията

viber icon

Свързани новини

Макар мъката заради катастрофата на "Струма" все още да е огромна, търсенето на справедливост за близките на загиналите идва на дневен ред. Ако причина за трагедията се окаже лошото състояние на пътя, съдът може да присъди до 250 000 лева обезщетение на загинал , пише "Монитор".

"Вината за настъпилото събитие е комплексна, както на шофьорът на автобуса, така и на инфраструктурата, изградена в района на катастрофата", казва адвокат Николай Димитров. Според него на първо четене водачът не се е съобразил с пътната обстановка и намалената видимост.

Но от друга страна може да се докаже и вина в изградения път и неговото поддържане. Така лесно може да се направи аналог с трагедията от Своге, където загинаха 20 души. Защото и там са били установени проблеми в пътя и по-точно в неговото проектиране.

Близките на загиналите може да предявят претенция за обезщетения за неимуществени вреди.

"Казусът е сложен, защото броят на загиналите е огромен, а лимитите на застраховката "Гражданска отговорност" на автобуса в Северна Македония са ограничени и няма да успеят да покрият всички претенции на наследниците", смята адвокат Димитров.

Изчисленията показват, че парите от застраховката няма да стигнат дори за една десета за покриване на претенциите. Така ако се докаже съвина на родната Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и застрахователя на автобуса най-вероятно всички наследници ще предявят претенции към пътната служба, защото държавата ни е много по-платежоспособна. Експерти от български застрахователни дружества коментираха, че се очаква сумата да достигне поне 25 млн. лева.

Между 200 000 и 250 000 лева иск може да предяви всеки един от родителите на починало дете в катастрофата.

Осиротелите пълнолетни деца може да получат до 200 000 лева за загубен родител, за починал брат, сестра, баба или дядо сумата е около 50 000 лева.

Често пътната служба е била осъждана за неподдържане на даден участък и заради лошо изграждане на пътя, показва съдебната практика. Гражданските дела може да продължат около година и половина, а наказателното ще е по-дълго.

По първоначална информация няколко големи български кантори вече са предложили съдействие на македонското правителство за защита на интересите на близките пред българския съд.

Свързани новини

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ееее..

Ееее..

26.11.2021 | 11:53

Кой ги измисля тия решения. Шофьорът ако е карал както трябва с необходимата скорост, можело и да не стане така. Язък за хората.

Отговори
3 0
Tifany

Tifany

26.11.2021 | 11:50

Интересно защо ние ще плащаме, като писаха, че македонци, тяхна фирма са правили магистралата. Това е интересното и чудно. Шофьорът може и да е заспал., а друг да плаща, нещо не е както трябва или както го мислят!!

Отговори
3 0
мдааа

мдааа

26.11.2021 | 09:50

овите автобуси не се правят от барут та да горят като факла .Няма нищо което да гори така -седалки се от плат антигор пердетата също .така е по световните стандарти.Освен да е произведен в Сомалия този бус. Това трябва да се разследва защо се е запалил и изгорял.ако беше се блъснал в мантинелите цялата работа щеше да е изкривени ламарини , а не човешка трагедия.

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?