Следвайте ни

План "А" за коронавируса: 2,5 млн. българи на море след ваксина

viber icon

Около 2,5 млн. българи да отидат на лятна ваканция вече ваксинирани срещу коронавирус. Това е оптимистичният сценарий на здравните власти у нас, стана ясно от изявление на шефа на Агенцията по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

По неговите сметки посочения брой нашенци трябва да са получили по две инжекции около юни. Кирилов обясни, че заявените количества за България от ваксината на "Пфайзер"-"Байонтек" са 3,9 млн. дози, от "Модерна" - 500 хиляди, от "Астра Зенека" - 4,5 милиона (до края на месеца се очаква нейното одобрение от Европейската агенция по лекарствата - б.р.).

Миналата седмица ЕК оповести обяви, че е сключено допълнително споразумение, при което ще бъдат осигурени до 300 милиона допълнителни дози ваксини и за да се случи това производителят е необходимо да модифицира производствения процес, каза Кирилов.

От разговора стана ясно, че в понеделник ще бъдат получени 18 700 дози ваксина, а не 35 000, както се е смятало първоначално заради проблеми на "Пфайзер" .

"Като от следващата доставка, която е в края на февруари, ще се възстанови първоначално планираното количество, а по-малкото количество ще бъде компенсирано в средата на февруари. След средата на февруари ще има увеличение и на допълнително планираните", обясни шефът на Агенцията по лекарствата.

Полученият по-малък брой ваксини ще създаде затруднение, защото организацията налага предварително определяне на хората, които ще бъдат ваксинирани, отбеляза Кирилов.

"Това (планирането) се случва от РЗИ, от лечебните заведения, но важното е, че запазваме останалото количество за хората, които са получили първа доза, така че за тях ще има възможност да бъде поставена втората доза" (навреме), гарантира той.

Решихме да се запазват половината от количествата, които получаваме именно заради такива ситуации, уточни Кирилов.

 "На база количествата, които получаваме, е създадена организация, така че да може да бъде гарантирано, както първото поставяне на дозата, така и второто, и това да се случи при максимално добра организация", категоричен бе шефът на ИАЛ.

Кирилов каза, че засега още няма официални данни от ЕК, които да обобщават всички резултати от ваксинирането в отделните държави, в много ранен етап от процеса на ваксинация е целият ЕС. "В следващите седмици и месеци, когато предстои държавите да получат сериозни количества от следващите разрешени за употреба ваксини, тогава ще можем по-конкретно и адекватно да направим сравнение", изтъкна той.

Богдан Кирилов каза също така, че за лекарството ивермектин (използвано срещу паразити - б.р.) все още няма категорично становище дали помага срещу коронавирус.

"Продължават много клинични изпитвания по света, но засега няма официални препоръки нито от СЗО, нито от Европейската агенция по лекарствата, не е включен и в препоръките на медицинския експертен съвет в България.

Това е продукт по лекарско предписание и трябва да бъде назначен от лекар и трябва да бъде закупен в аптека срещу предоставена рецепта", уточни Кирилов.

Той обясни, че когато приключат клиничните изпитвания и препаратът бъде разрешен за употреба, предстои процедура по регистриране на цена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Къде сте Ковид Истерици

Къде сте Ковид Истерици

17.01.2021 | 19:40

Слагайте си Пфайзерката, завивайте се през глава и чакайте денят на Страшния съд. Първо ще дойдат конниците на Ковидокалипсиса,предвождани от Годжи........иде страшна хала.

Отговори
2 0
Някой

Някой

17.01.2021 | 15:04

Защо неказвате и дума за случилото се в Норвегия??? Само манипулации и платени статии четем!

Отговори
6 5
Румен

Румен

17.01.2021 | 15:23

Какво е станало в Норвегия? Изяли са си децата?

Отговори
5 6
Нали

Нали

17.01.2021 | 17:00

Няколко души се заразяват и умират след първата ваксинация, преди да е подействал имунитетът! Понеже Марица са един жълт провинциален вестник се опитват да направят новина от нищото! Коментиралият представил себе си като Някой, всъщност е един от некадърните журналисти на Марица, опитващ се да предизвика дискусия с глупав и провокативен коментар!

Отговори
4 4
Охлюв

Охлюв

17.01.2021 | 14:07

Мечтай си сапунче

Отговори
6 6
Планувано Недоносче още  в утробата еврейска

Планувано Недоносче още в утробата еврейска

17.01.2021 | 13:43

Един хубавец Правешки навремето Планираше Планираше Планираше После се снишаваше Снишаваше със скъсаните чорапи Накрая събра всички планиращи обърна джобовете и им показа че са празни Ааааа И от Правешката му кратуна излезна една велика мисъл Другари Трябва да признаем че Комунизма е едно недоносче Това го каза един Голям планиращ със скъсаните чорапи Туй подобие на човек сеща ли се как се върти колелото на Историята И нещо за приказката за стълбата Явно притчите сказанията басните от Българския фолклор на еврейската подлога не са му силната страна Явно не знае и приказката че Човек предполага ПЛАНИРА а Господ разполага Сигурен съм обаче на сто процента че туй човекоподобно същество ще знае що е Господ

Отговори
5 5
Ей Кирчо

Ей Кирчо

17.01.2021 | 13:21

Ако не съм ваксиниран няма да ида на море ли, що за празни кратуни сте.

Отговори
14 5
Нали

Нали

17.01.2021 | 17:03

Може и да не може да отидеш! Ще ни е интерсно да прочетем как са ти лепнали глобичката! А ако има и едно видео как ревеш!

Отговори
3 3
ГЕРБЕРЧЕ

ГЕРБЕРЧЕ

17.01.2021 | 17:28

Много бой ще ядеш скоро, г-н Нали. Знаем кой си, къде си и всичко нужно. Има няма два месеца. После си в преразход.

Отговори
2 2
Чистофайник Чистосърдечен

Чистофайник Чистосърдечен

17.01.2021 | 12:50

Петилетката за две години ще изпълним Другарю Човекоподобното имало ПЛАН На чий гръб бе Човекоподобно ще изпълняваш този твой ПЛАН Тук става дума за живи хора Това не са чували с патати та да ПЛАНИРАШ Много внимавайте как сте ме Планирали защото аз вече съм ви планирал като суровина за сапун Планирал съм да наблегна на пройзводството на сапун Защото обичам чистотата във всичките и аспекти На първо време чистота в политичекия ни живот Бая сапун ще трябва за да се изчистят лекетата

Отговори
7 6
Purko

Purko

17.01.2021 | 13:19

Пий си хапчетата

Отговори
6 4
Deutsch

Deutsch

17.01.2021 | 12:50

Има в предвид - лятна почивка през 2023. С тия темпове на ваксиниране на там отива.

Отговори
7 5
ОНЯ СЪЩИЯ

ОНЯ СЪЩИЯ

17.01.2021 | 14:44

има ПРЕДВИД... бе... ОТВОРЕН... Оправи си граматиката....

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?