Следвайте ни

Пламва битка на 50-ия конгрес на БСП: Кой ще бъде в Националния съвет

viber icon

50-ият юбилеен конгрес на БСП ще се събере в зала 1 на НДК днес.

Над 800 са делегатите социалисти. Над 500 пък са гостите - представители на дипломатическия корпус, кметове, интелектуалци, хора на науката и културата, депутати от Великото народно събрание, настоящи червени депутати, евродепутати, общински и областни председатели на БСП от цялата страна.

За първи път конгресът няма да избира лидер, след като преди две седмици това се случи с първия пряк вътрешен избор. Тогава гласуваха близо 54 хиляди от общо 80-те хиляди социалисти, а 80% от участвалите във вота подкрепиха Корнелия Нинова.

Така че голямата битка на този конгрес ще е за състава на новия Национален съвет. Над 1000 са мераклиите за около или под 150-те места. Номинациите за Национален съвет се правят от делегатските събрания по места с подкрепа на съответен брой членове, пише "24 часа".

По устав в пленума има и квоти - по един представител от всеки избирателен район, не по-малко от 20% от състава се избира с отделна младежка листа, ръководството на парламентарната група, шефовете на Младежкото обединение, на Обединението на жените-социалистки и на Движението на ветераните. Така общият състав на пленума достига близо 190 души.

Битката за Националния съвет всъщност ще сложи финала на битката на Корнелия Нинова с вътрешната опозиция. Ако лидерката успее да се наложи и да вкара повече свои хора в бъдещия червен пленум, тя ще си осигури подкрепа и комфорт при вземането на решения. А гласът на опозиционерите вече ще се чува все по-слабо.

През 4-те години на първия й мандат Нинова неведнъж се оплака, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Той я бламира в решението да изхвърли президента на ПЕС Сергей Станишев от листата за евроизборите. А наскоро, след старта на кампанията за лидер и нарастване на напрежението между Нинова и заместника й Кирил Добрев, който бе неин основен опонент, лидерката бе бламирана в някои важни решения.

Всъщност Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Сред които утвърждаването на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вице, и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът се взема и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца.

На конгреса ще бъдат избрани още председател и членове на Общопартийната контролна комисия.

Форумът ще бъде представен политически доклад, който ще включва отчет на Националния съвет на БСП и на парламентарната група на “БСП за България”. Ще бъдат разгледани и отчет на депутатите на БСП в Европейския парламент, както и отчет на Общопартийната контролна комисия на БСП.

Конгресът на левицата ще разгледа Резолюция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, както и Политическа декларация за развитието на БСП и приоритетите на нейната политика.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?