1553
Следвайте ни

Пламен Узунов и Атанас Бобоков осъдиха прокуратурата за бездействие

viber icon

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник по правните въпроси Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие по повдигнатите им обвинения и нарушаване на правото делото им да бъде разгледано в разумен срок. Това стана ясно от решение на Софийския градски съд от 23 декември, съобщи defacto.

Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли 2020 г. На същия ден беше проведена акция на полицията, прокуратурата и служители на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор в президентството.

Това събитие, заедно със случилото се на плажа "Росенец" край резиденцията на Ахмед Доган, даде началото на масови протести с искания за оставката на главния прокурор Иван Гешев и третото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Бобоков и Узунов бяха освободени под гаранция на 10 юли, а по-късно арестите им бяха обявени за незаконни. Разследването срещу тях е за търговия с влияние и престъпления по служба.

Софийският градски съд постановява, че прокуратурата трябва да изплати по 3000 лв. обезщетение на двамата за адвокатски разноски, държавни такси, както и неимуществени вреди, нанесени от забавянето. В рамките на година и половина делото не е влязло в съда, нито е прекратено.

Според Наказателно-процесуалния кодекс в рамките на два месеца трябва да се извърши разследване и да се изпрати делото на прокурора. При определени условия, например твърде голяма правна сложност на делото, прокурорът може да удължава срока, но всяко удължаване може да бъде с до два месеца. Разглеждането на досъдебното производство продължава година и шест месеца, което надвишава многократно първоначално зададения срок.

В своя иск Бобоков и Узунов също така са посочили, че липсват необходимите условия за отлагане на сроковете.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Попето

Попето

30.12.2021 | 17:36

Как може тоя народ да е толкова гламав заслужава с и съдбата

Отговори
7 1
Ринго

Ринго

30.12.2021 | 15:33

С Копринков в тройка килия втори етаж дясно крило

Отговори
8 7
експериментално „ваксиниране”

експериментално „ваксиниране”

30.12.2021 | 15:27

И рушветите, дето ги подарявате на доброволците за експериментално „ваксиниране”, не искам да ги вземате от данъците, където влизат събрани и паричките от моя джоб!

Отговори
6 7
питам

питам

30.12.2021 | 14:23

Пламене, кажи за торбичката ? Какво имаше вътре ? На другия ден назначиха ли племенницата на даващия торбичката в митницата ?

Отговори
15 8
А сега да видим Каскетчетата малки и големи

А сега да видим Каскетчетата малки и големи

30.12.2021 | 13:55

Мъ нека сега другаря чифут Каскетов да фане да заплати всичките щети лично и изрично от Каскетския си джоб чифутски Иначе ако и дори една едиствена стотинка от мойте данъци като данъкоплатец отиде за обещетение заради чифутските му Каскетски изпълнения лично ще му я изкарам барабар с червата от чифутското му свинско туловище

Отговори
13 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?