71
Следвайте ни

Пламен Георгиев: Не назначението ми, а моето уволнение е политическо

viber icon

Министерският съвет взе решение за освобождаване на генералния консул на Република България в град Валенсия Пламен Георгиев, потвърдиха и МВнР.

Пламен Георгиев е назначен от политическата квота с Решение на МС на РБ № 495 от 9 август 2019 година, на основание чл. 63, ал. 5 от Закона за дипломатическата служба, по предложение на тогавашния министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Настоящото решение за освобождаването му от длъжността генерален консул във Валенсия, Кралство Испания, е свързано с оптимизиране на броя на лицата, назначени за ръководители на задгранични представителства извън състава на дипломатическата служба, който не следва да надхвърля 20 процента от общия брой на ръководителите на задгранични представителства във всеки даден момент", уточняват от Външно.

Пламен Георгиев даде и първи коментари по темата.

Пред NOVA той отрече да е политическо назначение на ГЕРБ. Смята обаче, че уволнението му е политически мотивирано.

„Мисля, че е очевидно, че това не е политическо назначение. Това е политическо уволнение, очевидно, защото виждате, че мотивите за освобождаването ми са политически. Никога не съм членувал в никоя партия, а това че съм бил назначен по времето на една управляваща партия, в случая - ГЕРБ, не означава, че аз съм политическо назначение. Това няма как да бъде мотив за отзоваване, защото просто не е истина. Предполагам, че сега ще излязат някакви мотиви, за да видя на какво основание ме освобождават”, обяснява той.

Според Георгиев причините за отзоваването му не са свързани с неговата работа. Обясни, че през последните две години е получавал положителни оценки за дейността си.

„Двете поредни оценки за двете години, в които съм бил тук, бяха: „Изпълнението надвишава изискванията” от Министерството на външните работи”, каза още той. И уточни, че много консули и посланици са назначени по абсолютно същия начин, както и той. „Скоро имаше такива назначения. Те са съвсем законосъобразни, това са назначения от ръководната политическа партия. Аз също съм назначен съвсем законосъобразно”, допълни Георгиев.  

Той допълни, че до настоящия момент никой за нищо не го е уведомил. Научавал какво се случва от медиите. „Така беше редно да се случат нещата, но както много неща в България - те се случват не по начина, по който трябва. Абсолютно никой за нищо не ме е уведомил, аз гледам по новините, чувам какво се е решило. Журналистите са тези, които ме уведомяват. Явно така се действа”, уточни консулът ни във Валенсия.  

В момента бившият консул нямало как да се прибере в България, защото синът му бил на училище и му предстояли изпити.

„Освен работата съм и баща и имам задължения. Не мога да оставя детето си, без да си завърши образованието“, обясни Георгиев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Къса памет

Къса памет

05.01.2022 | 19:27

Това са калинките на шланга - нагли, нагли и пак нагли. Този май ни мисли, че не помним за скандалите около разни тераси, в качеството си на фактор нейде си. И за да не е на сухо след натирването му, Пожарникаря го изпрати за компенсация в Испания. А колкото до синът му - че и аз съм се връщал тук през зимната ваканция на детето. Никой не ти гарантира мястото заради децата. Това е свръх наглост, наблядавана и при цветарите, и при ибрикчиите им.

Отговори
4 1
Мошеник на Мошето

Мошеник на Мошето

05.01.2022 | 19:13

Пламенчо Пламенчо Огин да тъ гори чифутско и комунистическо продажно купеле И ща гори И купеленцето ти ще гори Знаеш ли бе чифутско нагло купеле само във дарения ти от чифутите Вилает Валенсия колко майки и бащи Български не са си виждали чедата с години Подгонени от недоимък от такива нагли и лакоми чифути и подлоги като теб Те първом Икономически или ПОЛИТИЧЕСКИ СА БИЛИ УВОЛНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И друго чифутско купеле и гъвно проклето ще ти кажа на теб и на такива като теб От проклятието и съда Български Народен никоя гад не се е отървал Бог е Българин А от Валенсия докът съ криеш отскочи до Мадрид и питай Горския Питай го за гроба на дядо му Питай го къде гроба на Бубайко му Питай го къде ще бъде неговия гроб Пъ тогава ти реши къде кучетата ще ти опикават гроба

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?