Следвайте ни

Пламен Бобоков призна за SMS-и и лобиране, зарича се да не бяга

viber icon

Пуснатият под гаранция срещу един милион лева Пламен Бобоков призна, че  е лобирал за избора на окръжен прокурор в Русе, както и за разменените SMS-и с президентския секретар Пламен Узунов. Бизнесменът даде интервю пред Би Ти Ви от дома си, в което обясни, че изобщо не се е опитвал да скрие кореспонденцията си.

"При обиска в дома ми съм си предала телефона и айпада и всички кодове за отварянето им. Така че тези SMS-и не са заслуга на специалните служби, предал съм ги, защото нямам от какво да се притеснявам", заяви Бобоков.

Той обясни и защо е решил да се намеси в избора на окръжен прокурор на Русе.

"Става дума за ходатайство за един изключително сериозен и отговорен човек и прокурор Николай Николов чрез мой приятел, който е близък до кръговете за влияние. Той обаче не е окръжен прокурор и очевидно не е успешно", обясни Пламен Бобоков.

"Аз имам приятел, който считах, че може да помогне, но не съм успял, не се е случило", добави бизнесменът.

Той бе категоричен, че в България има два стълба на власт на влияние и тези избори винаги са предопределени.

"Народът ни е страхлив, но е интелигентен - всичко се знае в тази малка държава. Всички знаят кои са двата стълба на влияние. Затова обвинението към мен за търговия с влияние е абсурдно, това е цинизъм", категоричен бе Бобоков, подчертавайки, че единствената търговия, която има е с масла.

 Според него силният човек, който решава какво ще се случи в Русе е координаторът на ГЕРБ Пламен Нунев.

"Може да отидете в град Русе и да направите интервю и да питате кой назначава всички прокурори - от окръжен до районен, съдии, прокурори, шефове на полиция. Всеки държавен чиновник - до портиер. Това е координаторът на ГЕРБ Пламен Нунев - той не го прави сам, кой е шефът му...", попита риторично Пламен Бобоков.

По втория казус за лобиране към властта за концесия на пристанище в Либерия, Бобоков също не се опита да отрича.

"Ние имаме огромни интереси в Африка, в Либерия, почти сме приключили концесията на пристанище и съм говорил с президента на страната им, като отговорен и достоен човек, когато има посещение, да ни подкрепи", обясни Пламен Бобоков. И отрече държавният глава Румен Радев да е подпомагал дейността на него и брат му, както и че бизнесмените са лобирали за посланически назначения.

"Не, не, не. Единственият ми диалог с президентската институция е да видим в коя държава се правят посещения", подчерта Бобоков.
Практика е представители на едрия бизнес да бъдат включвани в официалните делегации при посещения на президент и премиер в чужбина. Голямата дипломация се прави от бизнеса, българският президент може да подпомага, заяви в този контекст Бобоков.

"Лобизъм е лоша дума в България. В цивилизованите държави е страхотно нещо", подчерта още той.

Пламен Бобоков коментира и кореспонденцията между него и Пламен Узунов, при която президентският секретар му е изпратил непубликувано още съдебно решение. То касае "арестувания" от България либийски танкер "Бадр". Според Бобоков той имал интерес за развитието на този казус заради собствените му планове в Либия. И по-точно: има ли смисъл да прави бизнес там, ако страната ни бъде обявена за пиратска държава, която "анексира" чужди плавателни съдове.

"Този казус е много интересен, защото освен за бандитска държава, България скоро ще бъде обявена за пиратска държава. Единственият шанс на тези измамници е, че Либия е във война и няма кой да се занимава, но при първи мирен договор ООН ще ни обяви за пиратска държава.

Аз работя от 10 г. в Либия. Беше ни казано, че ще бъде забранен всякакъв бизнес с български компании, ако казусът не се разреши в полза на Либия. Просто исках да разбера има ли смисъл да се ходи до Либия", оправда комуникацията с Узунов Бобоков.
На въпрос на журналистката Десислава Ризова как Узунов се е сдобил с непубликуваното съдебно решение, бизнесменът отвърна: "Ми може да е имал връзки в деловодството, бе госпожо Ризова, какъв е проблемът. Както виждате, нищо страшно не се е случило. Нали виждате, че се забавляваме в тази държава".

Конкретно за познанството си със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Радев, Бобоков призна:

"Да, познавам го, считам го за приятел. Съвет винаги съм търсил - той е изключително интелигентен, подготвен човек. През седмица-две може да сме се виждали да пием по едно питиенце и да си говорим за злободневни теми".
Не съм го молил да лобира, какво може да направи той и да съм, допълни Бобоков.

И изброи също така другите си познанства с властта: "Разбира се, познавам премиера. Лично много добре го познавам. Откривал е три наши завода. Не, абсурд, не сме приятели". Заводи са откривали още експремиерът Симеон Сакскобургготски, президентът Георги Първанов, бившият министър на икономиката Божидар Лукарски и мн. др. Съвсем естествено е водещият бизнес в България да се познава с премиери, президенти - каза в заключение Бобоков.

Той реагира бурно на въпроса дли някога си е представял, че може да се озове в сходна ситуация с Баневи, Арабаджиеви, Стайкови и други известни бизнесмени, срещу които има повдигнати обвинения от прокуратурата.

"Искам ясно да отлича мен и брат ми от тези хора. Различни планети сме, да знаете. Ние имаме друг морал, принципи, ценостна система, ние сме съзидатели. Създали сме 12 завода, 2000 работни места", настоя Бобоков.

По думите му от въпросната организирана престъпна група от 7 души, която претендира прокуратурата, той познава само двама. Единият от тях - брат му Атанас. С бившия вече заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков, сочен за част от тази група, Бобиков се бил виждал преди 5 години. По думите му "никога не съм комуникирал с този човек", което било видно и от иззетата техника.

"Никога никой от нас не се е занимавал в битови отпадъци като тези от италианския боклук. Има внос на суровина - оловен скрап - за производство на акумулатори. Единственото общо е, че ние сме предали 3% от отпадъка за съхранение в компании. Въпросната фирма в Плевен е внесла пластмасови отпадъци за производство на плочи, не за горене, за плочи", коментира още Бобоков по повод обвиненията за фиктивен износ на отпасни отпадъци за унищожаване.

Като "много добри познати" определи Пламен Бобоков отношенията си с "изгнаника" в Дубай Васил Божков.

"Познаваме се от 90-те години, бяхме в някаква организация обща - "Възраждане". Приятели - силно казано - много добри познати. Никога не сме имали никакъв бизнес", заяви Бобоков.
По думите му имало опити да се внуши някакъв общ интерес между Бобокови и Божков - по линия на колекционерството. Но в интересите им имало голяма разлика. И Бобоков я описа така:

"Единият има "Роудстър" Ламборджини, а другият трактор Ламборджини - това е връзката. Ние сме с трактора. Васил Божов има изящна колекция, нашите колекции са фокусирани върху науката."

Пламен Бобоков заяви по адрес на по-големия си брат Атанас, който е в ареста, че той е корав и ще издържи.

"В крайна сметка, всичко опира до това да те вкарат на "Г.М. Димитров" (следствения арест)  и да те мачкат психически. Брат ми е болен човек, претърпя операция, има нужда от рехабилитация, не от арест", заяви Пламен Бобоков и определи условията в ареста като отвратителни.

"Ние сме момчета от село, ама истинско село, не Банкя. Виждали сме всичко, но такава гадост няма", направи препратка Бобоков към родното място на премиера Борисов.
И по повод мерките за неотклонение, заяви:

"Ние сме Бобокови, Бобокови не бягат. Това да го знаят всички. До дупка ще си гоним правата. Даже от София няма да бягаме.

Трябва някой да говори. Аз нямам какво да крия, нямам какво да крия."
На въпрос дали се страхува от нови мерки срещу него след това интервю, Бобиков пак препрати към Борисов - със снимките с пистолет на нощното шкафче в спалнята му: "Страхувам се. Премиерът се страхува, кой съм аз, че да не се страхувам."

Коментари (1)

ти знаеш ли

ти знаеш ли

21.06.2020 | 12:25

Абе къде е моралния стожер на държавата руската свекърва.Аааа пак се е покрил .Като се размине ще се появи да чете лекции кое е право и кое криво под диктовката на трите женки от червената хунта

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?