Следвайте ни

Питат премиера и министъра на финансите за ваучерите за ваксинирани

viber icon

Конфедерацията на Българския Туристически Бизнес /КБТБ/ проведе среща с министрите на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и на туризма доц. Стела Балтова. Двамата изразиха подкрепа за въвеждане на стимули чрез ваучери за ваксинация на българските граждани. Въпросът предстои да бъде обсъден с министър-председателя Стефан Янев и министъра на финансите Асен Василев.  

Предлагаме определяне на стимули, каквито вече има в някои страни. Например всеки ваксиниран българин да получава от държавата ваучер на стойност 50 лв., който да бъде използван за почивка в България или за посещение на ресторант. По този начин ще бъде подпомогнат пряко туристическият сектор, който пострада най-много от световната пандемия, обясни д-р Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на НБТ. 

Ниският процент на ваксинираното население у нас възпира чуждестранни туристи. Летуващите предпочитат да са сигурни като предпочитат дестинации с висок процент на ваксинация в страната. Кабинетът трябва да съдейства за стимулирането на процеса на ваксинация, за да бъде опазено здравето на работещите в бизнеса и на туристите. Ускоряването на ваксинирането е изключително важно, тъй като туристите не биха искали да почиват в страна, която неглижира проблема. 

Гърция вече работи в тази посока. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви вчера пускането на Freedom Pass, който е иновативен механизъм, насочен към насърчаване на младите хора (на възраст между 18 и 25 години) да се ваксинират срещу COVID-19. Freedom Pass ще е достъпен от 15 юли. В картата ще има предплатен кредит от 150 евро и ще бъде даден на всеки гръцки гражданин, роден между 1996 и 2003 г., който е получил поне една доза ваксина между 1 януари 2021 и 31 декември 2021. 

Ротационният председател на КБТБ Ричард Алибегов предложи на здравния министър да се въведе облекчение за отпадане на задължителното носене на маски от вече ваксинираните служители в ресторантите и хотелите, независимо на отрито или закрито пространство.  

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обеща пред бизнеса, че ще редактира заповедта за влизане на чуждите туристи в България в частите, които се отнасят до допускането на децата. Проблемът с изискването  децата на арабските туристи да представят при влизане в страната ваксинационен сертификат или документ за преболедували COVID-19, също ще бъде премахнат. Това се отнася за редица арабски страни, от които не можем да посрещаме богати туристи, защото ваксинацията на деца тепърва започва. Изискването не е проблем за възрастните хора, но е пречка за децата и поради тази причина те отказват да пътуват въобще до България. Става въпрос за туристите от Катар, Египет, Мароко, Алжир, Оман, Бахрейн, Саудитска Арабия, Ирак и Йордания. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?