Следвайте ни

Пилот от самолета на Васил Божков: Съдя го за 300 бона. Не ме е страх!

viber icon

Бивш пилот на самолета, собственост на Васил Божков, го съди за над 300 000 лева. 

Димитър Славков вече близо 3 години чака справедливост от Софийския градски съд за това, че е бил уволнен незаконно в началото на 2017 г., информира лупа.бг. Оттогава той води дела, но и досега решение не е издадено.

Славков споделя публично историята си във фейсбук, защото е категоричен: „не ме е страх”.

Започва да работи като пилот при Божков през 2008 г. След преименуването на фирмата от „АВБ 2004” в „АВБ 2010”, пилотът е поканен да стане част от нея. Това се случва и на фона на плановете на Божков да си купи настоящия самолет „Бомбардиър Глобал 5000”, за който е необходимо специално обучение на всички на борда.

„Имахме преддоговорни разговори, трябваше да бъда назначен с 3-годишен контракт”, разказва Славков. Поканата получава от тогавашния си колега и приятел – главния пилот на самолетите на Божков Асен Гетов през 2016 г. Тогава той трябва да премине в новата фирма и да стане част от обучението на новата машина.

По това време Славков работи в друга компания, но заради предишния си трудов опит при Божков се съгласява да я напусне и дори да не спази едномесечното си предизвестие, за което сам заплаща неустойка. Следва сключване на договор с „АВБ 2012”.

Часове преди старта на обещания курс му се обаждат, че той се отлага за неопределено време. Гетов го съветва да си намери временна работа и да си пусне неплатена отпуска, като му препредава думите на управителя Димитър Павлов.

Славков се ангажира с компания, базирана в Германия, но само на 15-дневен работен месец. Уверенията са, че скоро тренингът ще започне.

„През октомври 2016 г. се чух с главния пилот, който ми каза да се прибирам в София, защото било взето решение да ме обучат на наличния в компанията самолет. Прибрах се и зачаках и пак нямало страшно по думите на главния пилот, защото, ако аз съм останал без работа, това ще значи, че фирмата е закрита. На 1 ноември той ме уведоми че е взето окончателно решение и управителят желае аз да си подам молбата за напускане”, разказва Славков. Тогава започва и ходенето му по мъките.

След като отказва да си тръгне сам, управителят на фирмата Димитър Павлов намира двама свидетели, както законът предвижда, и Славков е съкратен. Няколко седмици по-късно той завежда две дела срешу фирмата на Божков – за незаконно уволнение и за неизпълнение на сключения договор.

Разказва още, че адвокатите на боса са се срещнали с него, за да го „предупредят”, че ако не се откаже от явяването в съдебна зала, те ще го осъдят по клауза в контракт за неразгласяване на корпоративна тайна. „Разбира се, не се вързах”, уточнява пилотът. И допълва, че му е било много трудно да намери юрист, който да поеме неговата документация и фактология за сага срещу Божков. „Всички ми отказваха”. Следват дълги месеци чакане за насрочване на заседания и призоваване на свидетели, допълва лупа.бг.

Докато тече делото му се сменят няколко съдебни състава. Славков разкрива, че един единствен път се е опитвал да разговаря с Божков, като си е записал час в офиса му на „Московска” 43, за да му обясни, че се намира в изключително тежко положение, с починали родители, и с необходимост да заплати не по-малко от 15 хиляди щатски долара, за да продължи лиценза си за пилотиране на самолета. За целта трябва да се яви на изпит на тренажор, с който единствено база в САЩ разполага. Така и не бил приет на разговор от боса. 

Сумата, за която пилотът претендира, е обезщетение за разликата между сегашната му заплата и договореното с „АВБ 2012”.

„Нали не си представяте, че през 2017-а г., когато заведох делата срещу „АВБ 2012”, някой е смеел да помисли какво ще се случи с г-н Божков 2 години по-късно? Трябваше да имам кураж, за да предприема този ход”, казва още летецът. Той твърди, че няма да се откаже в името на справедливостта и истината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Лея

22.02.2020 | 19:54

Абе кви са тия утрепани коментари!? Разбира се, че всеки втори, ако не и всеки първи,е потърпевш от Божков,с всичките му кражби ,скатаване на данъци,доопоскване на тънкият портфейл на по бедният българин-пенсионер,работник ,ученик с агресивните реклами на големите"печеливши"!И да-неуважаемият господин е виновен за много от гнус...ите неща, случващи се в тая държаваА колко е кадърен пилотът и колко-не,е друга тема, защото той е бил поканен да се върне на старото си работно място,т.е.той е работил вече при въпросния,т.е.бил е достатъчно кадърен , за да работи някоя и друга година за златния Божков...Та за каква некадърност става въпрос тогава!? Като опитвате да злепоставите някого, поне малко логика вкарайте в тъпия си фейк!

Отговори
8 1

Роко

22.02.2020 | 07:37

Некадърник

Отговори
6 9

Хари

22.02.2020 | 05:33

Браво на момчето, че има кураж да потърси правата си. А фактът, че все още няма решение издадено от съда, говори колко е зависим от силните на деня. Страх и малодушие, зависимост и преклонение пред парите...Независимо как си се сдобил с тях. Направо съм отвратен. Дано новият главен прокурор върне вярата на народа че има справедлив съд, че ще сложи край на беззаконието в та мачкана и ограбвана държава.

Отговори
28 6

Ацо

21.02.2020 | 20:17

Леля Пена чистачката няма ли да го съди?

Отговори
12 25

Ацо

21.02.2020 | 20:16

Очаквам и леля Пена чистачката да заведе дело!

Отговори
10 24

Ацо

21.02.2020 | 20:14

Очаквам и леля Пена чистачката да го съди скоро!

Отговори
6 17

Ацо

21.02.2020 | 20:12

Очаквам и леля Пена чистачката скоро да заведе дело!

Отговори
6 17

Истината

21.02.2020 | 19:01

Наистина бе платено обучението на ДСлавков за новият самолет и ден преди да замине бе върнат.Просто всяка фирма търси най доброто.Известно е че ВБожков и екипа му държеше 4 мата му частни пилоти да са най добрите от най добрите .ДСлавков неотговори на критериите.Лично ВБожков по късно пожела ИМДимитров-Ивака-непокорен буен ...и известен пилот заедно с ПГеоргиев-летели на Миг 23 Миг 29. Такаче Славков сърди се на себе си!!!

Отговори
31 57

Вааа

22.02.2020 | 02:03

Колко ти платиха за тоя коментар?

Отговори
20 5

Зимата

21.02.2020 | 16:37

Здравейте Славков......аз също ще заведа дело като вас срещу ВБ.След около месец идва пролетта а аз обичам ски спорта и нежелан да си отива ски сезона, но затова е виновен ВБ също!!! Не ме е страх като вас. П.С Джъмбо моля те не споменавай че си пилот ....писна ми любимата ми професия да девалвира от такива като теб измислени герой!!!

Отговори
23 43

Отвратен

21.02.2020 | 16:30

Димитър Славков—Джъмбо.Пич защо не кажеш как за нищо не ставаш или да питаме колегите от Уиз Ер...Явно ще имаш твоята 3 минутна слава —кефи се!! Ние те знаем що за стока си в авиацията .....Като си много смел защо не се свърза с медиите преди а..???? Знаеш ли кво ......ще повърна от теб сегаааааа.....!!!

Отговори
33 35

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?