46
Следвайте ни

Петков пред FT: Предлагаме бърз процес по членството на С. Македония в ЕС

viber icon

Обратният завой се случва, след като миналата година България наложи вето върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС заради спорове около историята и идентичността

София ще прекрати възпрепятстването на опита на Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз. За това сигнализира новият министър-председател на България Кирил Петков.  В интервю за Financial Times, дадено преди парламентът в понеделник да одобри кандидатурата му, той потвърждава ангажимента на България към НАТО и Запада. „От правилната страна на политиките на НАТО и ЕС сме, на 100%“, казва той за изданието, цитира investor.bg.

„Ще предложим нов процес [по Северна Македония], много бърз, с ограничена времева рамка, дълга само шест месеца“, казва той.

Обратният завой се случва, след като миналата година България наложи вето върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС заради спорове около историята и идентичността, припомня изданието. Критиците тогава обвиниха бившия премиер Бойко Борисов, че прибягва до национализма, за да отвлече вниманието от месеците протести срещу организираната престъпност и корупция под негово управление.

Непосредственото предизвикателство пред новото правителство ще бъде борбата с кризата с коронавируса в страната. България е сред страните с най-високи нива на смъртност и най-ниски нива на ваксинация в света.

„Със сигурност трябва да увеличим ваксинациите“, казва Петков. „Ще заделим достатъчно бюджет за насърчаване. Ще поканя експерти, ще идем до болниците и ще покажем ситуацията. Това е колкото здравна програма, толкова и икономическа програма. Не можем да затворим България отново“.

Петков казва за FT, че новото правителство ще положи на нова основа дискусиите със Северна Македония. „Ще използваме работни групи... за да изработим решения като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история“, казва той.

Петков обаче е изправен пред предизвикателство при формулирането на политиката на правителството си спрямо съседната държава, коментира FT. Лидерът на коалиционната партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов си е изградил имидж, вкоренен в романтичния национализъм – който в България включва твърдението, че Северна Македония е етнически и културно българска. Освен това новите външен и енергиен министър на страната са от ИТН.

Скорошно проучване на Gallup International показва, че по-малко от 10% от българите подкрепят категорично стремежите на Северна Македония към ЕС, а над 70% подкрепят ветото на България върху преговорите за членство, докато не се уредят двустранни споразумения.

ИТН бяха конструктивен партньор в коалиционните преговори и сферите на безпокойство, обсъждани през последните месеци, ще останат на масата, казва Петков.

„Например в македонските учебници България не трябва да бъде наричана фашистка“, казва той, намеквайки за македонски описания на български войски, окупирали – или по позиция на България освободили и управлявали – това, което е днес Северна Македония през 40-те години на миналия век.

София ще трябва да стъпва внимателно и в момент на засилващо се напрежение в региона около Черно море, където Русия все повече демонстрира силата си след анексирането на Крим от Украйна през 2014 г.

България иска да сложи край на зависимостта си от руската енергия, казва Петков. Страната получава почти целия си газ от Русия, а тръбопровод през Гърция до България, който може да доставя алтернативни доставки, се строи вече повече от десетилетие, припомня изданието.

Петков отбелязва, че София вече е подписала договори за доставка на азерски газ през гръцкия маршрут и се ангажира да завърши българската част от газопровода възможно най-скоро.

Новият премиер казва още, че неговата външна политика ще се фокусира върху предотвратяването на въоръжен конфликт „където и да е в съседство“, но че страната му остава ангажирана със Запада.

Коментар на президента Румен Радев по време на предизборен дебат през ноември, когато той предизвика безпокойство сред международните съюзници, заявявайки, че „Крим в момента е руски“, не сигнализира промяна в позицията на България, твърди Петков. Президентът просто искаше да привлече внимание към реалността на място, казва той.

„Отнасяме се към Крим като част от Украйна, няма съмнение в момента“, настоява Петков. „Но искаме да сме сигурни, че ще използваме всички дипломатически средства, за да избегнем военен конфликт“.

„Търсим активна и ангажирана роля за България както в ЕС, така и в НАТО“, добавя той. „Вече не искаме да бъдем лошото дете на последния чин в класната стая“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Е па що не

Е па що не

14.12.2021 | 18:44

Абе що в рекламния му чифутски проспект видохме само бубайко му на чифутчето Кък бубайко му духнал за Еххх Канада А нищо за майка му Сигур за да не го псуваме на майка Ама аз ще ударя една ей така от загрижено сърце със същото вдъхновение с което ко ..пелето и се грижи за нашето здраве и просперитет Да ти евем майката чифут долен

Отговори
2 1
Мимето

Мимето

14.12.2021 | 15:47

Киро Вагината няма да има време. Докато се обърне и някой ще го прецака какъвото е дашен.

Отговори
10 3
Анонимен

Анонимен

14.12.2021 | 15:29

Много бързо действате по задачите, с които сте спуснати

Отговори
11 2
Пепи

Пепи

14.12.2021 | 13:25

Този ако клекне пред Америка за Северна Македония ще предизвика гражданска война в страната.Ще съжалява ,че не си е останал в Канада

Отговори
26 4
Мимето

Мимето

14.12.2021 | 15:48

Чак пък гражданска война. Просто ще бъде тричан по устав.

Отговори
5 6
Сик

Сик

14.12.2021 | 17:13

И кой ще участва в тая гражданска война, ма пача. Ти, мъжа ти и любловницата му.

Отговори
2 8
ЮДИ

ЮДИ

14.12.2021 | 13:18

Но той чифута няма да продава чифутски интереси и история А ще продава Български национални интереси и история от позицията към която бе изтикън от Световния Ционизъм Този и кохортата му от чифути незабавно трябва да бъдат линчувани публично бесени разтрелвани за Предателство Знаем че Гейшефци спят Затуй ние трябва да защитим Майка България Наш Господ Бог ни учи и казва Юда е сред Вас чеда мой И Вие по делата ще го разпознаете Благодарим ти Господи Разпознахме го Юдата

Отговори
11 1
здравия разум

здравия разум

14.12.2021 | 13:08

Не е чифут, а биоробот, в програмата на който не са заложени понятията политически рейтинг и човешки права. Всички роботи от този вид непрестанно повтарят: ваксинирайте се, ваксинирайте се. Както сега го уредиха с власт, така после ще го сменят ако много недоволствате. Но програмата на следващия „управник” ще е абсолютно същата. Докато човечеството не положи усилия да си върне здравия разум.

Отговори
11 2
Чифута

Чифута

14.12.2021 | 11:43

си е чифут!

Отговори
12 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?