2374
Следвайте ни

Петков: Бих се радвал главният прокурор сам да си подаде оставката, за да не се занимаваме с него

viber icon

"Бих се радвал главният прокурор, като направим сега коалиционно мнозинство, да си даде сам оставката, за да не се занимаваме с него. Този проблем да се свърши от само себе си. Надявам се, че и той гледа в момента". Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков при преговорите за коалиционно споразумение с "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България".

От страна на "Продължаваме промяната" в разговорите участват Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев, Петър Кьосев и Рена Стефанова.

Петков посочи, че на база цели и теория партиите в преговорите са "много обединени". По думите му България трябва да се превърне в държавата, която за най-кратко време е успяла да изкорени корупцията. Според него, ако свалим нивото на корупция у нас до това на Словения, БВП на страната ни ще се повиши с 50 процента. Петков добави, че корелацията между корупцията и икономическо развитие е над 70 процента. Той заяви още, че е важно коалицията да се прави с мандат за четири години, за да са сигурни "инвеститорите в корупционния процес", че идва един много дълъг период, в който те няма да могат да ползват обществените средства за лични интереси.

Лена Бориславова представи част от приоритетите на "Продължаваме Промяната" в сектор правосъдие. Краткосрочната програма за борба с корупцията включва да има нова парламентарна комисия, която да се занимава с корупцията, която да изготви доклад за дейността на КПКОНПИ и да даде законово основание за смяната на ръководството на комисията. Новата парламентарна комисия трябва да утвърди приоритети и стратегии за работата на КПКОНПИ. Също и да преразгледа информацията за данни за престъпления, извършени от магистрати и внасяне на сигнал до Инспектората на ВСС.

От "Продължаваме Промяната" предлагат още КПКОНПИ да се раздели на две комисии, като едната да обедини дирекциите за противодействие на корупцията и установяване конфликт на интереси, а втората да се занимава с възстановяването на активи от лица, които не могат да докажат как са се сдобили с имуществото си. Предлага се още КПКОНПИ да може да възлага проверки на НАП и ДАНС, както и да обжалва в съда откази на прокуратурата за образуване на производства по неин сигнал.

В краткосрочната програма на "Продължаваме Промяната" се включва още избор на нови членове на Инспектората на ВСС. От ПП посочиха, че подкрепят идеята за това Висшият съдебен съвет /ВСС/ да се превърне от постоянно действащ в орган, който взима решения на отделни /временни/ сесии в рамките на мандата си и да бъде подкрепен от постоянно действащи комисии.

Други акценти в програмата са закриване на специализираните съд и прокуратура, въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, отчетност на прокуратурата, анализ на натовареността на съдилищата и прекрояване на съдебната карта.

Никола Минчев представи дългосрочните цели на партията с уговорката, че за постигането им е нужно мнозинство, което надхвърля настоящия формат. Една от тях е да се работи към разделяне на ВСС на съдебен и прокурорски съвет, като се промени и тежестта на парламентарната и професионалната квота в тях - в съдийския да се увеличи професионалната, а в прокурорския да се увеличи парламентарната квота. Също така да се помисли дали прокуратурата ще бъде в съдебната власт или извън нея, както и дали да отпадне фигурата на главния прокурор или да бъде сведена до административни и организационни функции.


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (22)

Кирил Лъжеца

Кирил Лъжеца

24.11.2021 | 07:19

И с какво е виновен главния прокурор ? Че вкара всички олигарси като Бобокови и М.Стайков в ареста. Е някои духнаха в Дубай. Още не го бяха избрали за главен прокурор и имаше протести от честни българи като Христо Иванов , защото на разни олигарси им светна ,че този прокурор не е като Цацаров и ще имат проблеми . Ами проблемите им се случиха . И Гешев е много виновен . Сега обаче идва отмъщението май. Киро - промяната ще го накаже .

Отговори
6 2
Сик

Сик

24.11.2021 | 08:38

А за чекмеджетата що не заведе поне дело, бе Мунчо ?

Отговори
2 2
Да,дойде времето да се отървем от една шайка,незапомнена в БГ история

Да,дойде времето да се отървем от една шайка,незапомнена в БГ история

24.11.2021 | 07:08

На този свят исвят за злодеянията се плаща !Ако не тука в отвъдния свят ....ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!.Тази шайка крадци,нагледци и главорези(разбиха хиляди човешки съдби)ще плащат и на този и на горния свят.Гешката просто е част от шайката и нормално е да бъде отстранен ,за да се отпуши съдебната система и такива ,като маминия,ташковите,баба мента ,мама роза ,спартачето и прочие мерзавци и негодници да си изживеят живота по затворите.

Отговори
4 1
Не сме се отървали още от

Не сме се отървали още от

24.11.2021 | 08:19

Неграмотните мързеливи и крадливите съсипали страната след 44г. .

Отговори
1 1
Мутра

Мутра

24.11.2021 | 08:39

То добре, че са тия след 44 г., че има библиотека, площад, концертна зала и Гребна база, че ако чакаше на демократите да ти я направят щеше да духаш супата още 32 г.

Отговори
1 1
Дойде време

Дойде време

24.11.2021 | 06:54

Престъпниците си имат президент и министри и вече няма да си имат главен прокурор, ех че живот. А стадото дето блее от възторг по Кирчо и кокорчо скоро ще се чуди от къде му е дошло, още е в еуфория и 5 лв хляб не го забелязва, важното е да дадем пър на новите стари грабители.

Отговори
4 5
герб,просто беше урода на БКП

герб,просто беше урода на БКП

24.11.2021 | 06:44

Ами то ,най-Големият комунизъм беше през тези 12 години.Като започнеш от тиквун и свършиш с баба мента и деса общата.Все видни кадри на БКП.Още си носят червените билети в джоба.

Отговори
5 4
Горазде....Горазде.....за лоши кърми ми говориш.....

Горазде....Горазде.....за лоши кърми ми говориш.....

24.11.2021 | 06:37

Аз пък ,като православен християнин ще ти кажа ,че такова наказание ,като тиквата народа ни, не е преживявал.За 12 години ,да изгониш от България 1.5 милиона българи си е дяволска работа.Законите на Всемира бяха нарушени от безкнижния психопат и равновесието бе разклатено.Това може да го направи ,само служител на злото.Но милостив е Бог.Допусна злото да властва точно 12 ,г..Колкото допусна и на архизлодея Адолф Хитлер.

Отговори
5 5
Да не се сравняват несравними неща

Да не се сравняват несравними неща

24.11.2021 | 06:57

Брат ми,съгласен съм с всичко ,което си казал.Но да сравняваш Адолф Хитлер с тиквата българоубиец е несериозно .Хитлер е гений ,зъл ,служител на сатаната ,антихрист,но гений.Докато нашата тиква е един комплексиран мега крадец.Затова единия народа го е наричал, фюрер(баща на нацията), другият го нарича.....тиква.

Отговори
3 2
въх мари

въх мари

24.11.2021 | 06:33

хаха той щял да се радва .абе сукалче гешев ще ви сипе да ядете топла супа направо гореща.като ви гледам преговорите май скоро ще се криете под масите.киртаци.старите червени влъхви ще ви разкажат играта а тъп.аците скоро ще четат романа глад

Отговори
4 4
Горазд

Горазд

24.11.2021 | 02:04

Законът на вселената отново в действие. На магистрала Тракия на километър 258 в посока София изгоря като факла камион. Лошата карма на Радев се проявява във вид на инцеденти с огън. Въпрос на време е да разберем в какво ще се прояви лошата карма на Петков. Не се съмнявайте, че силата на лошата карма ще бъде пропорционална на вяръта, която имате в този човек.

Отговори
6 6
на българин не му трябва канадска тапия и прокурор да я проверява

на българин не му трябва канадска тапия и прокурор да я проверява

23.11.2021 | 22:41

нали

Отговори
4 2
Божи-дар

Божи-дар

23.11.2021 | 22:01

На боклука и престъпника прокурора му пречи. Като се махне ще може на воля да лъже и краде.

Отговори
10 7
Иван Пловдивски

Иван Пловдивски

23.11.2021 | 21:53

Ми то тогава съдебната реформа ще е приключила! Ех, че умник. И от икономика разбира и от съдебна реформа...Само малко лъже, но иначе не е лошо момче. Не Ви ли струва, че носът му е пораснал?

Отговори
12 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?