Следвайте ни

Петима са с обвинения след мащабната спецакция в София

viber icon

Петима души са с повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление след мащабната спецакция на 5 октомври 2020 г. в София. Те са задържани за 72 часа, съобщиха на брифинг от Специализираната прокуратура.

Припомняме, че акцията бе насочена към разбиването на организирана престъпна група, занимаваща се с рекет, имотни измами и лихварство на територията на няколко квартала в столицата.

"Групата е действала от 2014 година - в кварталите "Христо Ботев", "Левски", "Враждебна" и "Димитър Миленков". Проведени са 52 общо претърсвания и изземвания. В условията на неотложност са претърсени още 10 жилища. Иззети са 3 луксозни автомобила.", заяви прокурор Валентина Маджарова.

Тези 5 лица са осъждани основно за престъпления против личността и закана за убийство.

Групата е създадена с користна цел - разпространение на наркотици, лихварство, имотни измами, набиране на жени с цел проституция.

"Престъпната група се е занимавала с разнородна престъпна дейност. Участниците в групата са криминално проявени. Характерно за групата е, че двама са лидерите, един е бил "мозъкът". Множество лица около групата са подкрепяли незаконната дейност - това са около 20 души. Всички те са били задържани, а по-късно станаха и свидетели. 43 са общо свидетелите и потърпевшите на престъпната група. Голяма част от тези хора изпитват голям страх", допълни още гл.комисар Любомир Янев, директор на ГДБОП.

Мишените на групата са много и са всякакви хора, от различен етнически произход, предимно изпаднали в лошо финансово състояние. Прокурорите призоваха жертвите да не се страхуват и да дадат показания срещу групата.

„Имаме данни, че са „играли” с частни съдебни изпълнители. Има случаи, в които са взимали апартаменти и друго недвижимо и движимо имущество. Длъжници са прехвърляни на поставени лица – те също обект на разследване”, заяви още Янев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?