Следвайте ни

Петър Стоянов: Съединението е първото общо българско дело, което е и най-успешно

viber icon

„Актът на Съединението е първото общо българско дело. Всички български граждани по онова време застават под знамето на Съединението. Нека си спомним, че дори по време на Априлското въстание не всички българи са били съгласни с избухването на въстанието. Обратно – в навечерието на Съединението българският народ е единен, както никога“. Това заяви президентът ( 1997 г. - 2002 г.) Петър Стоянов по БНР по повод 135 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Той определи 6 септември като една от най-светлите и най-важните дати в новата българска история. "Съединението е вероятно най-успешната българска акция в най-новата ни история", подчерта Стоянов. 

"Чрез една безкръвна революция, чрез един общонароден подем България увеличава своята територия от 63 на 96 хиляди квадратни километра", подчерта Стоянов и напомни, че това е повече, отколкото в резултат на следващите 4 войни, които водим.

"Пловдивчани са били наясно – за да се обедини България, те е трябвало да дадат една болезнена жертва: правото да се наричат столичани. Преди Съединението цветът на българската интелигенция живее в Пловдив, след това обаче нещата коренно се променят", изтъкна ролята на своите земляци бившият държавен глава.

Той призна, че аналогиите с днешния ден никак не са лесни.

"Тогава българската политическа класа е била съвсем наясно със своя национален идеал и не е имало никакво колебание", каза още Стоянов. После подчерта, че тогава Русия е била против Съединението, но "българският народ за първи път разбира, че нашите национални интереси невинаги съвпадат с националните интереси на Русия, а това е геополитическо откритие. До Съединението в България не е позната думата русофоб, всички са русофили и това е съвсем естествено.“

Съединението поставя този толкова важен въпрос, който не е решен и до днес – отношението на българското общество към Русия, изтъкна Петър Стоянов.

„Това отношение, особено през последните години, се люшка от крайно раболепие до крайно отрицание. И двата подхода говорят за известен комплекс. Ние, българите, е крайно време да имаме едно ясно, сдържано и достойно отношение към Русия, в основата на което да стои осъзнатият български национален интерес“, призова още Стоянов. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

ПЕРНИШКИЯ ВИНКЕЛ АСЕН

ПЕРНИШКИЯ ВИНКЕЛ АСЕН

07.09.2020 | 13:37

ВКЛЮЧВАТЕ НА 3-ТА ЗАДНА, МНОООГО ГАЗ! АУСПУХА ДА ПОЧНЕ ДА СВЕТИ! ГУМИТЕ ДА ПУШАТ И НА-ЗАД, ШИ БАНИ МАЙМУНИ! https://www.youtube.com/watch?v=sBGMsTUrUf4

Отговори
0 0
ПЕРНИШКИЯ ВИНКЕЛ АСЕН

ПЕРНИШКИЯ ВИНКЕЛ АСЕН

07.09.2020 | 13:31

АЗ, НЕ, СЪМ, МАЙКА ВИ, МАЙ-МУ-НИ! ДА ВИ ЛИГАВИМ! НАБИЙТЕ СИ ГО У КРАТУНИТЕ!

Отговори
0 0
АСЕН МАКЕДОНСКИ

АСЕН МАКЕДОНСКИ

07.09.2020 | 13:28

АЗ ТАК И НЕ РАЗБИРАМ ОТКЪДЕ ТОВА НАХАЛСТВО, ГОВОРЕЩИТЕ МАЙМУНИ В АТИНА, ДА СЕ ОТЪЖДЕСТВЯВАТ С ВИЗАНТИЯ?! НЕРДЕ АТИНА, НЕРДЕ ЦАРИГРАД :) А КЪДЕ Е ПЛОВДИВ? А КЪДЕ Е СТАРАТА МАКЕДОНСКА СТОЛИЦА ПЕЛА ? - НА 40КМ ОТ СОЛУН. МАЙМУНСКО НАХАЛСТВО. НА НЕБИТА МАЙМУНА!

Отговори
0 0
АСЕН МАКЕДОНСКИ

АСЕН МАКЕДОНСКИ

07.09.2020 | 13:23

НЯКОЙ ПРАВИЛ ЛИ Е СРАВНИТЕЛЕН, ВИЗУАЛЕН АНАЛИЗ НА КЪСОКРАКИТЕ, КОСМАТИ, ТРЪТЛЕСТИ И НА-ХАЛНИ! МАКАЦИ, НАСЕЛЯВАЩИ В МОМЕНТА ЮЖНА ГЪРЦИЯ И НАРИСУВАНИТЕ НА HELL - ЛИНИСТИЧНАТА КЕРАМИКА ЛЕВЕНТИ ? :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

07.09.2020 | 13:16

АКО И 1 (ЕДИН) ЛИСТ ЛИПСВА ОТ БИБЛИОТЕКАТА, С НАЛЧЕТО НА КУБИНКАТА!

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

07.09.2020 | 13:13

Я СРАВНЕТЕ МАГНАУРСКАТА ШКОЛА С БИБЛИОТЕКТА, КОЯТО ОТКРАДНАХА ЧИ ФУТИТЕ (ВАТИКАНА) И ГОВОРЕЩАТА ТИКВА С ВИНЕТУ :) СЪЕШЕНИЕ! СЪЕШЕНИЕ! :) ЗАПОВЯДВАМ, ВАТИКАНА ДА ВЪРНЕ БИБЛИОТЕКАТА НА ЦАРИГРАД В ПЛОВДИВ! ШИ БАНИ, КРАДЛИВИ ЙЕМЕНСКИ МАН ГАЛИ

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

07.09.2020 | 13:10

ТЕ И ДОСЕГА ТРАКИТЕ СИ ЗНАЯТ ЗА 135Г ОКУПАЦИЯ И ГЛЕДАТ С ЛОШО ОКО НА БУЛГАНСКИТЕ ПУМИТА В СОФИЯ :) ДА НЕ СЕ ЧУДИТЕ, ЩО НЕ ОБИЧАТ СОФИЯНЦИ В ТРАКИЯТА :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

07.09.2020 | 13:08

А СЕГА БРАТ МУ ПРОДАЛ ТВ ЕВРОПА НА ГЕРБ (КОЛХОЗНАТА СВИНЯ) :) ИСТИНСКИ БУЛГА-РАК. :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

07.09.2020 | 13:06

НА ТОЯ БРАТ МУ ЛИ НАПРАВИ С ПАРИТЕ НА ЧИ ФУТИТЕ ТВ ЕВРОПА? :) ТОЙ ЗАТОВА НЕ ОБЯСНЯВА ЗА ПЛАНОВЕТЕ ЗА ПРОЛИВИТЕ НА КОЛХОЗНАТА СВИНЯ И ПЛАНОВЕТЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МАЙМУНА РНИКА - ИЗРАЕЛ :) СКОЧИЛИ НЕКАКВИ БЕЗ МОЗЪЧНИ ПУМИТА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ, ТЕ СЕ НАС РАЛИ ОТ СТРАХ И ЗАЕДНО С ПУМИТАТА ВИКАЛИ - СЪЕШЕНИЕ! СЪЕШЕНИЕ! ДА СЕ СЪЕШИ, ИЗТОЧНАТА ТРАКО-МАКЕДОНСКА ИМПЕРИЯ С МАГНАУРСКАТА СИ ШКОЛА С МОНГОЛСКИТЕ ПУМИТА :) МЕГАЛИ ИДЕЯ! ;)

Отговори
0 0
крис

крис

06.09.2020 | 19:36

Петър Стоянов / агент "Виктор" / е един от виновниците за идването на власт на Бойко Борисов , чрез фондацията на Бил Клинтън .Борисов му се отблагодари , давайки му Пловдив , чрез протежето на Стоянов - Иван Тотев . Стоянов и мама Роза са селски ,от Манастир .Стоянов преватизира с подставени лица виетнамските общежития и днес те са проспериращия хотел "Империал".Тогава мама Роза беше управител на общежитията , а мамин Ванчо беше пиколо .Леля Менда Стоянова също даде едно рамо за кметуването на Тотев и той и се отблагодари щедро с парите на пловдивчани.

Отговори
3 0
Миро

Миро

06.09.2020 | 20:31

Самата истина.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?