2374
Следвайте ни

Петър Илиев сравни случая с плагиатството с "1984", грози го наказателна отговорност

viber icon
След установеното от Етичната комисия плагиатство и вероятност от дисциплинарно уволнение, сега и наказателна отговорност заплашва Петър Илиев. Това смятат юристи, които коментираха казуса пред NOVA

От Софийския университет обявиха, че има данни както за плагиатство, така и опит за прикриване на това чрез второто издание на книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание”. Ректорът поиска уволнението на Илиев, а на ход е ръководството на Юридическия факултет.

Петър Илиев от своя страна отвърна на удара в Twitter, където написа, че не приема становището. То нарушавало правилника на университета и поне два закона. 
 
 
„Няма разлика дали си откраднал вещ, или си откраднал интелектуален продукт. Той винаги е в резултат на нечие усилие. Ако за обикновения гражданин това е допустимо, за юристите и обществениците това е недопустимо”, коментира адвокат Валя Гигова.

Петър Илиев заподозря, че комисията се е водила от политически съображения, за да го засегне лично, а оттам и да уязви партията „Има такъв народ”. На тези критики от Етичната комисия отговориха, че: „плагиатството няма политически цвят и това няма отношение към дейността на комисията”.

Според адвокат Валя Гигова, Илиев може да носи наказателна отговорност и на ход сега е прокуратурата: „Доколкото знам се е самосезирала и на база събрания доказателствен материал би трябвало да излезе, като формира обвинение, или като каже, че няма достатъчно данни за извършено престъпление”.  

 

От комисията стигнаха и до извода, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант е опит да се осуети проверката.

„Не може да си издал една книга с над 600 страници и след това да я издадеш с далеч по малък обем, защото това самото е красноречив факт, за да си признаеш, че си нарушил правилата”, смята адвокат Гигова.

„Преиздаването на книги води до актуализация на обема нагоре, не до актуализация на обема надолу. При установени случаи на плагиатство, се прекратява не само трудовото правоотношение на служителя, но и се отнема съответната научна длъжност”, обясни адвокат Атанас Костов.

С коментар за скандала излезе и лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов. В пост във Facebook той написа: „Дали Петър Илиев е плагиатствал, или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува „Има такъв народ”.

Петър Илиев не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари, и за каквото и да било, свързано с власт, посочи още лидерът на ИТН.

„Ние разбираме, че огромният интерес към него всъщност е интерес към нас, към нашите решения и нашите действия, но единственото, което можем да кажем по въпроса, е:
Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в "Има такъв народ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев. Затова се налага да бъдеш перфектен“, пише още Слави Трифонов.

Ще се стигне ли до уволнението на Петър Илиев - тепърва ще става ясно, но по думите му "Оруеловата „1984” се е пренесла през 2021 година в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели."
 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

АРОГАНТНОСТ

АРОГАНТНОСТ

29.09.2021 | 08:24

Нахален и нагъл. Казват, че е плагиатствал и се е опитал да прикрие това. То вместо само да напусне, отговаря че е политически нападнат. Каква гнус, каква безскрупулност. Трябва да бъде изгонен и да понесе наказателна отговорност. Има ли закони в нашата страна.

Отговори
9 0
Бах Мама му

Бах Мама му

29.09.2021 | 06:15

През какво трябва да минеш ,за да станеш политик и да започнеш да КРАДЕШ !

Отговори
10 0
НАБЛЮДАТЕЛ

НАБЛЮДАТЕЛ

29.09.2021 | 00:51

А БЕ КЪДЕ Е БАЙ ТОШКУ, ТОЗИ ЧУТОВЕН БОРЕЦ ПРОТИВ КРАДЦИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСВЕНОСТ. ЦЪРВУЛИ С ЦЪРВУЛИ УЙчиндолски.

Отговори
12 1
Ювенал

Ювенал

28.09.2021 | 21:56

Няма значение дали л@йното е ново или старо. Винаги мирише.

Отговори
14 0
Де гиди чифутска пасмино крадлива

Де гиди чифутска пасмино крадлива

28.09.2021 | 21:43

Кък шъ му наравят нящо Чифута е защитен по всички посоки в Света А пък и като знаем че е и зетче на отявлен чифут и комунист за какво да говорим Най много да му подръпнат лявото чифутско ухо и да му кажат И друг път га приписваш глей никой да не тъ фани Абе Максим Ставийски ко прай бе И Първанката спи ли спокойно с чиста съвест Питам за един приятел само

Отговори
6 1
Под вола теле...

Под вола теле...

28.09.2021 | 20:46

А трябва ли да има давност на орестъпление като това? А дали това, че този индивид е пристанал към някаква чалга формация не е ли опит да се скрие чрез имунитет? А трябва ли нар представител и дори министър, да имат имунитет? Защо избраниците на народа са се облагодетелствали с имунитет? Нали УЖ там, горе, отиват най-достойните? И какво излиза наяве - търсят имунитет от извършено подобно деяние. В такива случаи, би трябвало, наказанието за такива "зли гении" да е МНОГОКРАТНО завишено. Не може на власт, или в НС да има престъпници! Хеле пък този гений - да бъде начело на МВР?! Задължително в затвора. ДАНО !

Отговори
17 0
Хайде

Хайде

28.09.2021 | 20:32

Да се обзаложим, че нищо няма да му направят???

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?