2374
Следвайте ни

Петър Илиев: Не приемам решението на СУ, не съм плагиатствал

viber icon

"Твърдя, че моят труд няма нищо общо с труда на Наталия Киселова. Слуховете за моето уволнение са силно преувеличени". Това заяви пред bTV Петър Илиев часове след като от СУ обявиха, че главният асистент от Юридическия факултет е плагиатствал част от трудовете на доцент Наталия Киселова в своя книга.

Етичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е установила 92 страници със съвпадения между труда на Илиев и този на доц. Киселова. "Представянето на книгата в съкратен вариант, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на 9 август вътрешноинституционална проверка, което е несъвместимо с академичната честност и почтеност", се казва в заключението им. Етична комисия посочва още: "Представянето на книгата в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на 9 август 2021 г. вътрешноинституционална проверка, което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност".

Дали Петър Илиев ще бъде дисциплинарно уволнен, ще се решава тепърва.

Деканът на факултета Даниел Вълчев каза, че следващата седмица ще свика факултетния съвет на Юридическия факултет.

Илиев коментира, че в етичната комисия няма юристи и е нарушила правилника на университета и два закона: "Тя не е органът, който има право да се произнася със становище по казуса. Твърдя, че моят труд няма нищо общо с труда на Наталия Киселова. Слуховете за моето уволнение са силно преувеличени".

Доцент Киселова засега отказва коментар.

Адвокатът и преподавател Петър Илиев беше номиниран от "Има такъв народ" за министър на вътрешните работи и силов вицепремиер. Още в началото на казуса с книгата, от ИТН излязоха в защита на Илиев. "Искам някой с лицето си, искам някой да застане и да каже, че е плагиатства", каза в разгара на скандала зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

А лидерът на партията Слави Трифонов излезе с позиция във "Фейсбук": "Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам. И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си". Днес, след становището на СУ, той все още няма пост по темата.

Бившият депутат от "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви че казусът около труда на номинираният за правосъден министър и вицепремиер в проектокабинета на ИТН Петър Илиев ще се реши в съда. "Петър Илиев е достатъчно добър и образован юрист, който трябва да отговаря вече сам оттук-нататък за действията си в съда, ако се стигне дотам. Съдът е мястото, където трябва да се реши този казус". Той вижда в този случай политическа атака: "Защо Софийският университет чак сега, защо преди 5 години те са мълчали по тази тема. Защо са изпуснали законовите срокове", заяви Балабанов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Б. Б.

Б. Б.

30.09.2021 | 14:23

Престъпникът не си признава, защото не му е изгодно Каква криминална наглост?! Ще се пръсне от мания за величие. В Етичната комисия в СУ е и Боряна Богданова Мусева от ЮФ, която също спокойно си плагиатства. Никой не може да я осъди. Нагла, грозна, проста, тъпа, гнусна, дъщеря на агент вербовчик от ДС Богдан Мусев, поради което си мисли, че е недосегаема. Тя е ръководител на катедра по Международно право в ЮФ при СУ, което е страшен скандал. Замесена е в имотни измами в "София Хилс" заедно с баща си и мъжа си Александър Иванов, но пак няма присъда. Влашка, видинска, нахална и лумпена циганка, която излага ЮФ. От 2007 г. преписва непрекъснато. Дано в Германия и Австрия я осъдят. Друга плагиатка от ЮФ при СУ е лумпената Емилия Първанова Панайотова. Те са на първа сигнална, но получават много високи заплати. В Белия свят могат да бъдат само чистачки.Имат огромно самочувствие.

Отговори
1 0
Спас

Спас

28.09.2021 | 11:34

Цялата им пасмина са едни чикиджии, освен някой чалгар друг няма да им се върже вече.

Отговори
1 0
ВИНЕТУТУ

ВИНЕТУТУ

28.09.2021 | 11:09

ЛЮБИМЕЦА НА ДУПЕЛИЗЕЦА НА дпс - БЛИЗАШКИ НЕ Е ПЛАГИАТ. ТОЙ САМО Е ПРЕПИСВАЛ МИЛИЯ, МАМИН ПАПУРКО. ПЪК И НАГЪЛ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ , ЦЪРВУЛА МУ С ЦЪРВУЛ.

Отговори
4 0
Кеф ,

Кеф ,

27.09.2021 | 22:49

ама голям кеф

Отговори
7 0
Лицемер

Лицемер

27.09.2021 | 22:24

Всяко лицемерие и подлост се наказват! Честито ти лицемернико ,подлецо! Сега ще станеш реквизитор при Слави ..щото Ванката се издигна води "прогнозата за времето"....

Отговори
15 0
БОРЕЦ С КРАДЦИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ - ПРЕПИСВАЧИ

БОРЕЦ С КРАДЦИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ - ПРЕПИСВАЧИ

27.09.2021 | 22:05

То комай само в УЙчиндолската еднолична секта се правеха не го бяха разбрали барбадосеца. А бе къде е сега онова нагло ямболско селяндурче тошкУ да се бори с крадците на интелектуална Собственост? ОТГОВОРИ 9 1

Отговори
15 1
Шеф

Шеф

27.09.2021 | 22:05

Добър юрист образован но т..п

Отговори
13 0
БОРЕЦ С КРАДЦИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ - ПРЕПИСВАЧИ

БОРЕЦ С КРАДЦИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ - ПРЕПИСВАЧИ

27.09.2021 | 22:04

То комай само в УЙчиндолската еднолична секта се правят , че не го бяха разбрали барбадосеца. А бе къде е сега онова нагло , ямболско селяндурче тошкУ да се бори с крадците на интелектуална Собственост? Цървули с цървули такива ниедни. ОТГОВОРИ 9 1

Отговори
10 2
МНОГО Е ЛЕСНО

МНОГО Е ЛЕСНО

27.09.2021 | 22:02

да се отсвирят дребните риби като Илиев! Неприятен, преписвач....А големите наглеци и схемаджиите с шугърфийс ни дебнат с мазна усмивка, големи обещания и отворени банкови сметки! Илиев е преписвач, но няма да направи ОТНОВО ЛУКАНОВА И ВИДЕНОВА ЗИМА! ЩЕ ГИ НАПРАВЯТ РАДЕВ И НОВАТА МУ ХУНТА ОТ ВНОСНИ ОБИРДЖИИ!!

Отговори
13 4
Емилия

Емилия

27.09.2021 | 22:00

АБСОЛЮТЕН НАГЛЕЦ! Наистина заслужава да го увлнят ДИСЦИПЛИНАРНО от СУ.

Отговори
18 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?