Следвайте ни

Пестим данъци с ремонт вкъщи, ако майсторът даде фактура

viber icon

Гражданите ще може да спестят до 200 лв. от дължимите за година данъци, ако направят ремонт у дома. Това гласят промени в данъчните закони, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Основната цел на предложението е да се извадят на светло ремонтните услуги, където сега масово се плаща на ръка.

Изискването е жилището да е собствено (не под наем) и единствено, а желаещите да го ремонтират могат да намалят данъчната си основа с до 2000 лв. Тоест да намалят сумата на декларираните си доходи. Имайки предвид, че в България данък общ доход е 10%, данъчният бонус може да достигне до 200 лв.

Условията за получаване на отстъпката са да бъдат представени пред данъчните документи, които доказват ремонта - касови бележки, фактури, платежни нареждания и други, издадени от ремонтиращите. Те от своя страна така ще са принудени да декларират доходи. Друго от изискванията е ремонтът да е извършен от българска фирма, която да не е свързана със собственика на дома.

Към годишната си данъчна декларация собственикът на имота ще трябва да представи документ за платения труд, който съдържа номер, дата на издаване, имената на майстора или фирмата, техните ЕГН или единен идентификационен код от Търговския регистър, както и стойността на извършената работа. Ще трябва да представи и документ за плащането - касова бележка, разписка или банков документ. Целта на промените е хората да декларират какви суми са похарчили за ремонт на дома си и така доходите на майсторите да излязат на светло.

Предвидено е облекчението за ремонт на дома да важи и за 2020 г., затова е добре отсега хората да си искат документи за труда на майсторите и касови бележки, въпреки че текстовете още не са приети от парламента

Връчването на ревизионни актове или покани за доброволно плащане на задължения пък ще може да става и чрез изпращането им от IT служителите в НАП до електронната поща на граждани и фирми. Така веднага след изтичане на срока за плащане на определен данък, от НАП ще могат да изпратят покана за доброволно плащане, като ако електронното писмо бъде отворено, това ще се счита за легално връчено предупреждение.

С друга промяна в ДОПК ще се даде възможност данъчните да използват като доказателства електронни документи. Сега много ревизирани фирми предоставят на НАП информация само онлайн с електронен подпис. Тези файлове ще може да включват към съответната преписка за проверка или ревизия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

???

???

14.08.2020 | 09:17

Какво значи "АКО" даде фактура?? Не са ли ДЛЪЖНИ да издават, и то става въпрос за ремонти за хиляди левове! Какво се правят на ЛУДИ?

Отговори
2 1
???

???

14.08.2020 | 09:16

Какво значи "АКО" даде фактура?? Не са ДЛЪЖНИ да издават, и то става въпрос за ремонти за хиляди левове! Какво се правят на ЛУДИ?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?