Следвайте ни

Откриха 100 тона загробени пестициди

viber icon

При проверки за неправилно съхраняване на препарати за растителна защита (ПРЗ), разпоредени от Върховната административна прокуратура на МОСВ, са открити 100 тона пестициди, голяма част от тях загробени, съобщиха от прокуратурата.

Според доклад на МОСВ, проблемът с негодните за употреба ПРЗ е възникнал с ликвидирането на бившите ТКЗС и АПК, и с възстановяването на собствеността върху земята.

 Резултатите на проверките, изпратени от МОСВ сочат, че най-много обекти със загробени препарати за растителна защита има на територията на следните РИОСВ: Плевен - 16 склада, Стара Загора - 4, в Монтана и Враца са регистрирали по два, а на територията на Благоевград, Пазарджик и София са по един. Част от складовете са почистени, други са в лошо състояние и без охрана.

Министърът на околната среда и водите е съобщил на ВАП, че е необходимо да се осигури финансиране за обезвреждането на 89,145 тона твърди и 9 905 литра течни или общо около 100 тона ПРЗ.

От МОСВ е била извършена оценка на риска, въз основа на която да се осигури приоритетно финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за дейностите по изгребване, преопаковане, съхранение, транспортиране до и обезвреждане от лицензирана инсталация в друга държава-членка на ЕС, се казва още в доклада на МОСВ.

Проверките за загробени пестициди продължават.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?