2374
Следвайте ни

Перперикон продължава да смайва, откриха грандиозен некропол ВИДЕО

viber icon

"Погребален комплекс от осем кръгли мавзолея е открит на Перперикон и това има аналогии единствено във "Вечният град" - столицата на великата римска империя", съобщава проф. Николай Овчаров.

Грандиозният, по думите му, некропол от кръгли сгради (ротонди) е датиран най-общо в III-VI в. Те са разположени от запад на намерената през 2016 г. най-голяма раннохристиянска църква в Родопите.

"Засега ротондите са осем, но е сигурно, че техният брой ще бъде по-голям", смята ученият. Входовете на част от вероятните погребални съоръжения са оформени с представителни портици и колонади.

Овчаров припомня, че през миналата година, западно от издигнатата през V-VI в. на обширната тераса на Южния квартал грандиозна базилика, археолозите попаднаха на останките от епископска резиденция от същата епоха.

През 2021 г. бяха разкрити още няколко големи сгради, чиито долни части изцяло са изсечени в скалния масив. Нагоре те са се издигали на два или три етажа, а стените са оформени с прецизно издялани каменни блокчета.

Във вътрешността на отделните помещения се влиза през двукрили врати, чиито прагове и страници са прекрасно запазени. Както подобава на подобни такива ансамбли от късноантичния период, комплексът на Перперикон се състои от множество взаимосвързани постройки.

"Кръглите конструкции имат приблизително еднакви размери - с диаметър 7-8 м, подобно на откритата през миналата година ротонда. Някои са оформени особено представително с портици и колонади. Запазени са бази и части от самите колони. За съжаление, всички ротонди са разрушени още в древността и намиралите се в тях саркофази още тогава са унищожени", допълва Овчаров.

По думите му, няма съмнение, че в тази зона са били полагани тленните останки на най-знатните хора в древния град. И в това няма нищо чудно, защото тя се намира непосредствено от запад на главния път, излизал от Южната порта на крепостта и водел към главната магистрала Via Egnatia, свързвала двата центъра на империята - Рим и Константинопол.

"И не е случайно, че от изток на същия път през V-VI в. е изградена и най-голямата раннохристиянска църква в Родопите", обобщава археологът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Търчи - лъжи

Търчи - лъжи

01.10.2021 | 14:18

Кой знае колко пари присвои с тъпите му лакърдии.

Отговори
2 1
граф Дракула - българин от Своге

граф Дракула - българин от Своге

01.10.2021 | 13:25

Тоя грандоман само се хвали!

Отговори
2 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

01.10.2021 | 13:08

Овчаров,недей да обесняваш как изглеждат тези камънаци,ами кажи какво намери вътре в тях.Само недей да излизаш с номера,че си намерил само няколко бронзови монети.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?