2374
Следвайте ни

Пенсионерите ни бедни, но не взимат помощи. Каква е причината?

viber icon

Пенсионерите ни почти не се класират за получаване на месечни социални помощи. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика.

В момента социалните помощи достигат до едва 1% от населението, като за 2020 г. такива са взимали 76 000 души (45 000 възрастни и 31 000 деца) - предимно безработни, роми и хора, живеещи в малки населени места, обяснява пред Pariteni.bg икономистът Петър Ганев.

Според него повече пенсионери ще получават месечни социални помощи, ако се повиши гарантираният минимален доход, на базата на който те се отпускат.

Затова институтът предлага да се обвърже гарантираният минимален доход със средния доход. Най-добрият вариант е той да стане 20% от медианния доход или 150 лева или двойно на сегашния размер. Ако това се направи, помощи ще могат да получават над 281 000 души.

Сметките показват, че при пенсионерите от 1468 души с право на подпомагане сега, те ще станат 47272 души.

Най-много средства отново ще получават безработните – над 108 000 българи, показват още изчисленията на ИПИ.

Според експертите в последните години проблемът с доходите на пенсионерите се решава с пенсионната система, като се вдига минималната пенсия, вместо това да се прави през социалното подпомагане.

Според данните на института социалните програми не са реагирали по време на кризата. При еднократните социални помощи имало промяна, но те били несъществено малко.

Ако ноември или декември стане ясно, че ще има сериозно нарастване на цените на електроенергия и се запазят цените на горивата, ще има натиск да се промени методиката на помощите, посочиха от ИПИ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?