Следвайте ни

Пендаровски обвини България, че използва маркетингови трикове

viber icon

Македонският президент Стево Пендаровски обвини България в използването на маркетингови трикове и разпространяването на лъжливи информации в отношенията си с РС Македония.

Той определи писмото на българското министерство на външните работи от 25 юни като обикновен маркетингов трик. "Става въпрос за маркетингов трик, защото това е отговор на нашето предложение за браншово сътрудничество и план за действие. Писмото пристигна в Скопие два дни след заседанието на Европейския съвет. Тези пет точки, ако бяха само те, ние щяхме да започнем преговори /за членство в ЕС, бел.ред./още миналата година. Това е опит за изопачаване на реалната ситуация. Става въпрос за грешна и лъжлива информация с определени политически цели. Предполагам, че това се прави, защото българите са в предизборна кампания", каза Пендаровски пред местната телевизия "Сител", предаде БГНЕС.

Той на няколко пъти повтори, че по време на преговорите на македонската делегация в София на 17-ти юни, които продължили до полунощ, българската страна "непрекъснато повтаряла тезата си за македонската нация и език от 1944 г." "Нашата делегация е отказвала категорично да преговоря по тези две точки. Българите са казали, че ако няма съгласие по този въпрос няма да има зелена светлина за ЕС", заяви още Пендаровски. Според него, "ако е бил намерен компромис по тези два въпроса, за езика и нацията, отново нямало да има зелена светлина, защото в България нямало функциониращи институции". "Нямат парламент. Единственото нещо, което функционира е президентът", каза Пендаровски.

Според него македонският премиер "не е разпродавал държавната идентичност в София". "Мога да кажа това, което научих лично от министър-председателя. Няма такова нещо /предаване на идентичността, бел.ред./ нито писмено, нито вербално", каза още президентът.

Стево Пендаровски призова правителството в Скопие да не прави никакви усилия за разрешаване на спора с България в близко време. "Моята препоръка към правителството е в близко време да работи само за браншовото партньорство. Въобще да не се опитва да направи пробив по тези въпроси, както сега така и в следващия период, ако те не направят кабинет /в България, бел.ред./ ....Докато България не направи политически кабинет и няма сформиран 4-годишен парламент, ние няма какво да търсим от София", подчерта Пендаровски и добави: Ние каквото и да кажем, и аз, и Зоран Заев, с това се злоупотребява в България по време на тяхната предизборна кампания с цел печелене на дивиденти. По отношение на българския президент той каза следното: Румен Радев се отнася с уважение към нас, за разлика от предишното правителство. Но, той защитава националната позиция по този въпрос.

Припомняме, че в декларацията от 25-ти юни на българското МВнР се казваше, че по време на срещите на Зоран Заев на 17 юни в София с президента Румен Радев и министър-председателя Стефан Янев е била изразена готовност за изпълнение на следните ангажименти:

- В най-кратки срокове Скопие да потвърди пред ООН, в съответствие с чл. 11 ал. 3 от Договора за добросъседство, че краткото и дългото име на страната се отнасят само до политическия субект „Република Северна Македония“, а не до географския регион „Северна Македония“, част от който се намира в суверенните граници на България. След изпращането на тази Вербална нота България веднага ще спре да настоява за употреба единствено на дългото име „Република Северна Македония“ в ЕС и международните организации;

- РСМ окончателно да снеме малцинствените си претенции към България, потвърждавайки че няма исторически, етнически и други основания да търси малцинствен статут за която и да е група хора, които не са нейни граждани, на територията на Република България. Това би било в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България, залегнала в чл. 11 ал. 5 от Договора от 2017 г.;

- РСМ да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание. Този исторически жест от страна на Република Северна Македония би отразил на практика общия ни европейски цивилизационен избор;

- РСМ да адаптира с България съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история, залегнала като централен елемент в Преамбюла и чл. 8 ал. 3 на Договора за добросъседство, както и с оглед премахването на учебно съдържание, насаждащо омраза към България (чл. 11 ал. 6);

- Идентифициране съвместно с България и премахване на табели и надписи на територията на Република Северна Македония, насаждащи омраза срещу България и българите. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Посърбак макак

Посърбак макак

28.06.2021 | 02:41

Вето до дупка за тези нагли еничари!

Отговори
2 0
Стоичков

Стоичков

27.06.2021 | 15:14

За пореден път макетата доказват че не заслужават отстъпки.Докато тоя и Заев са на тези длъжности не трябва изобщо да им се вярва.Точките от писмото са пределно ясни,дано ги преведете правилно на македонски и по бързо да ги приложите че ще пропуснете и следващата сесия в ЕК без резултат.

Отговори
5 1
дякон

дякон

27.06.2021 | 12:25

НЕ ОТМЪЩАВАЙТЕ ЗА СЕБЕ СИ,ВЪЗЛЮБЕНИ,А ДАЙТЕ МЯСТО НА БОЖИЯ ГНЯВ.ЗАЩОТО ПИСАНО Е: ОТМЪЩЕНИЕТО Е МОЕ .АЗ ЩЕ ОТПЛАТЯ ,КАЗВА ГОСПОД.( Послание до римляните.Библията.)Не се настройвайте братя и сестри българи ,към по-малкия ни брат! Тях ГОСПОД ще си ги накаже за заблудите и отричането им от МАЙКА БЪЛГАРИЯ! Проявете Велико Търпение.Скоро заблуденото дете ще се върне при МАЙКА СИ -БЪЛГАРИЯ! Такава е БОЖИЯТА ПРОМИСЪЛ!

Отговори
7 0
Посърбак макак

Посърбак макак

28.06.2021 | 02:40

Така е: трябва търпение - още 30 години вето!

Отговори
2 0
USA

USA

27.06.2021 | 10:35

Откакто преди 35 години видях надписа на гръцката търговска палата на Пловдивския панаир на английски "Macedonia is Greece" престанах да се съмнявам в здравия разум на нашите т.н. "комшии".

Отговори
6 5
мда

мда

27.06.2021 | 10:35

Какво да каже виж му името -Пундаровски сръбска подлога

Отговори
11 2
Исус Христич!

Исус Христич!

27.06.2021 | 10:05

Тези бедни души пуснат ли ги в ЕС, след една две години ще заявят, че те са го създали и измислили, и че без тях ЕС неможе да съществува! Луно, луно, земльо Македонска!

Отговори
22 2
Батко

Батко

27.06.2021 | 09:35

Вето до дупка! Такива измамници нямат място в ЕС!

Отговори
26 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?