2374
Следвайте ни

Патриарх Неофит: Нека показваме християнска любов с делата си

viber icon

Нека показваме християнската любов с делата си - не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание!

Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник. Това се казва в патриаршеското и синодално рождественско послание, прочетено от църковния амвон на Рождество Христово.

 
Пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова надежда за бъдещето да се поздравим с Новолетието, отново отбелязваме единственото истински ново събитие в историята на човечеството - Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Иисус Христос, посочват патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на Българската православна църква /БПЦ/ в посланието си за празника.

Божият Син дойде в нашия свят тихо и с божествено смирение, беше посрещнат не с блясък и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: "Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ" (Лука. 2:11). На това смирение Той ни учи и до днес (вж. Мат. 11:29), се казва в рождественското послание.

В него се припомня най-важната Негова заповед към нас, която трябва да спазваме с най-голямо усърдие, защото в нейното съблюдаване постигаме и най-високото богоподражателство, на което сме способни - "Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както Aз ви възлюбих, да любите и вие един другиго" (Йоан. 13:34).

В посланието се отбелязва, че тази християнска любов има най-различни изражения, а човешкото страдание и болката са навсякъде около нас, заобикалят ни от всички страни и настоятелно ни призовават към онова състрадание и милосърдие, което пръв ни показа Богочовекът Христос.

Честито Рождество Христово!

Отправя се призив "да не се грижим само за собственото си благополучие, но да обърнем взор към човека до нас, към неговото страдание, и като съзрем в него Самия Христос, имайки всякога пред очи дивното Божие милосърдие към нас, да му подражаваме според силите си".

Патриарх Неофит и митрополитите от Св. Синод отечески поздравяват с Христовото Рождество всички чеда на светата ни Църква, в пределите на Родината ни и далеч от нея, благопожелавайки крепко здраве, мир и благодат от Господа. "Любовта и милостта на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!", завършва патриаршеското и синодално послание. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?