Следвайте ни

Патриарх Неофит: Нека Бог пази нашето безстрашно войнство

viber icon

Негово Светейшество българският патриарх Неофит отправи приветствие за Деня на храбростта и празник на Българската армия, съобщиха от Българската патриаршия.

"Боголюбиви отци, обични във Възкръсналия Господ братя и сестри, пребъдвайки в пълнотата на пасхалната радост, броени дни след светлия празник на славното Христово Възкресение, в деня на паметта на храбрия и победоносен Христов воин и светец Георги, винаги победоносната армия на православна България чества своя благословен празник - Деня на храбростта. Ден на памет и прослава на всички знайни и незнайни воини, отдали живота си в защита на нашата скъпа родина - България. Ден на радост, на тържество и заслужена гордост, в който високо вдигнатите глави на българските военнослужещи припомнят на всички нас, че българската армия е армия непобедима - войнство, което не познава поражението и което и днес остава сигурен гарант за целостта на нашата страна и неприкосновеността на нейните граници, изпълнявайки своето свято дело и благородна мисия с високо съзнание за дълг и отговорност, с истинско усърдие и в жертвено служение за род и родина", казва в приветствието си патриарх Неофит.

Негово светейшество отбелязва, че затова и нашата света Православна църква винаги е имала в молитвите си не само воините, отдали живота си в изпълнение на своя дълг, но и тези, които продължават да вървят по техните стъпки, отдавайки силите и способностите си, готови да жертват дори и най-святото, което имат - живота си, за честта на Българската армия и за защитата на своя народ и държава. Израз и свидетелство за тази тясна връзка между Православната църква и армията на православна България е и това освещаване на знамената на бойната слава, при което молитвено изпросваме снизхождането на Божията благодат както над тези свидни за всички нас армейски светини, така и над всички онези, които и днес носят с чест и достойнство призванието и видимите знаци на войнството.

"Всяка армия е армия победителка, когато воюва за чиста и справедлива кауза, но най-вече когато има над себе си Божието благословение и Божията подкрепа и закрила. Защото Господ е "щит за всички, които се Нему уповават" (Пс. 17:31), и "благоволи към ония, които Му се боят, към ония, които се уповават на Неговата милост" (Пс. 146:11), казва българският патриарх.

"Божията благодат да пребъдва всякога над тези знамена-светини на Българската армия и могъщата десница на Всевишния да пази нашето безстрашно войнство от всеки враг и противник. Да пазим свято примерите и заветите, оставени ни от нашите предци, като вървим неотклонно в техните стъпки и продължаваме да градим онази България - свободна и преуспяваща в Божията правда, за която те са отдавали силите и живота си.

По молитвите на Пресвета Богородица, на светия Великомъченик и Победоносец Георги и всички просияли в светостта Свои угодници Всемилостивият Бог да бди над нас и да ни дарува Своята небесна помощ и закрила! Честит и благословен празник! Христос Воскресе!", отправя благослов в приветствието си за Гергьовден патриарх Неофит.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Амин дай Боже!

Амин дай Боже!

06.05.2021 | 15:16

ДОПЪЛВАМ ЧЕ ПАРИТЕ ОТ БОРИСОВ МЯТАНИ ПО ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ ,СА ОТ ХАЗНАТА!!!!! НЕ СА ДАЖЕ ОТ ЧЕКМЕДЖЕТО!!! ОТ МОЯ И НА МАЙКА МИ ПЕНСИЯТА СА!!

Отговори
1 0
Амин дай Боже!

Амин дай Боже!

06.05.2021 | 15:13

Амин!!!!нека бъде!! ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, С ЦЯЛОТО МИ УВАЖЕНИЕ КЪМ ВАС, НАКАЖЕТЕ ПРОДАЖНИТЕ СИ СВЕЩЕНОСЛУЖИТЕЛИ ПО ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ КОИТО СЕ ИЗКУШИХА И ПОДДАДОХА НА ГРЕХА ПОДНЕСЕН ИМ ОТ ДЯВОЛА БОРИСОВ!!!! НЕ Е ЛИ РЕДНО КАКВИТО И ДА СА СРЕДСТВА ДОРИ И ДАРЕНИЯ ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ЧРЕЗ СВЕТИЯ СИНОД...И ДА СЕ ПРОКОНТРОЛИРА РАЗХОДВАНЕТО ИМ... ТАЗИ МЕДИЙНА ПОКАЗНОСТ БОГУ УГОДНА ЛИ Е???? НЕ Е ЛИ СВЕТОТАТСТВО? ДА БЪДЕ ПОСРЕЩАН ЕДИН ГОСПОДИН НиКОЙ с камбанен звън??? Не е ли редно този Борисов да бъде АНАТЕМОСАН ЗАКЛЕЙМЕН ОТ ВАС???? НЕ МЪЛЧЕТЕ !!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?