Следвайте ни

Пътни фирми плашат с протести заради неизплатени 800 милиона

viber icon

С остро писмо до президента Румен Радев и премиера Стефан Янев Българската браншова камара "Пътища" настоява държавата да намери пари, за да се разплати със строителните фирми по вече сключени договори, както и да възобнови възлагането на обществени поръчки. 

"За първи път от години насам сме изправени в ситуация Агенция „Пътна инфраструктура“ като възложител да блокира всякакво разплащане за изпълнени и сертифицирани, а в някои случаи даже и фактурирани дейности /за които е внесен ДДС в бюджета/ по сключени договори. Сумата на извършените и незаплатени дейности доближава 800 млн. лв.", твърдят от браншовата камара. 

Те са били уведомени от Агенция "Пътна инфраструктура", че не разполага с финансови наличности за разплащане назадълженията. 

"Изразяваме тревога от действията и противоречивите изказванията на изпълнителната власт, които водят към нарастващи финансови проблеми за компаниите и социално напрежение сред служителите им. – се казва в писмото – Свидетели сме в последните месеци на ескалация на негативните и уронващи престижа на пътния бранш внушения. Във фирмите от сектора е съсредоточен огромен опит и човешки потенциал, който не бива да бъде разпилян с лекота. Последиците за компаниите са свързани не само с блокиране на банкови сметки от страна на доставчици и подизпълнители, с невъзможност за обслужване на кредити и лизингови договори, но също така и с липса на средства за изплащане на заплати на своите служители, което ще принуди фирмите да освободят хиляди свои работници, а това ще натовари социалната система, имайки предвид, че в пътния бранш са заети десетки хиляди българи", предупреждават от браншова камара "Пътища".

Поставено е настояване за спешна среща с ръководството на МРРБ и ръководителите на АПИ, която да се проведе през следващата седмица. Браншовата организация заплашва, че при отказ ще пристъпят към незабавни протестни действия по пътната мрежа на всички области в България. 

Ключови пътни ремонти около Пловдив също са спрени

В последните седмици агенция „Пътна инфраструктура” спря ключови пътни ремонти около Пловдив, както писа „Марица”. Става дума за пътищата за Лилково и Ситово,  Югово – Лъки,  Асеновград – Кърджали, Асеновград – Първомай, части от шосето Карлово – Пловдив. 

На този етап не се знае каква ще е съдбата на Околовръстното на Пловдив, където трябваше да продължи ремонтът в участъка между Коматевско и Пазарджишко шосета.  Преди няколко седмици АПИ прекрати и обществената поръчка за проектирането и изграждането на Западния околовръстен път на Пазарджик на стойност 67 350 000 лв.

 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Данчев

Данчев

21.08.2021 | 01:09

При Бойко имаше всичко,сега няма при властта на Зеления Чорап,вземете си въздух,ще бъде страшна червена зима...

Отговори
1 0
големи са ...

големи са ...

20.08.2021 | 16:20

Обаче се оказва че искат, но нямат капацитет. "Европейски" Пътища Пловдив симулират дейност по водния проект в два от кварталите. Симулираха дейност по Кукленско шосе от надлеза до Скопие, правят някакви неравни пътища, или ремонти на пътища, които са здрави ... докато други които са ги направили и се изметват се правят че не ги забелязват до изтичане на гаранцията, сложат знак 60 и забравят за обекта.

Отговори
0 2
а сега

а сега

20.08.2021 | 16:07

Кой ще им даде пари!!!

Отговори
2 1
Чекмеджето се изпразни

Чекмеджето се изпразни

20.08.2021 | 15:48

Няма и при Бойко вече няма

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?