Следвайте ни

Пътен експерт: Мантинелите у нас са бутафорни

viber icon

У нас мантинелите са бутафорни.

Скандалното изявление е на Богдан Милчев от Института по пътна безопасност в "Тази сутрин" по bTV. 

Поводът беше вчерашният челен удар между два тежкотоварни камиона стана на АМ "Тракия". Единият е пресякъл мантинелата и е навлязъл в насрещното. Инцидентът затвори за часове и двете платна на магистралата.

Милчев даде пример с връзка между двувълнесто и тривълнесто преградно съоръжение в района на катастрофата, където свързващото колче е на отстояние от мантинелата.

"Виждаме и как болтовете не са хванати, гайките са развити. По цялото протежение мантинелата е хваната с един болт, тя е тривълнеста и би следвало да бъде хваната поне с два болта. АПИ трябва да представи монтажните протоколи и проекта за монтаж, многократно сме искали тези документи и те не са предоставяни", каза Милчев.

Той призова новото ръководство на Пътната агенция да предостави на своя сайт тази информация.

"Наши доклади са констатирали, че имаме много сериозен проблем с монтажа на мантинели. Аз съм скептичен, че нещо ще се подобри, защото от май до днес имаме лавинообразно увеличение на жертвите при ПТП-та, с близо 50%", заяви пътният експерт.

Милчев посочи, че подобен клас мантинели би трябвало да спират и камиони.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

....

....

10.06.2021 | 14:16

Абе коментиращи, прочетохте ли какво казва човека?! Май не сте. При поставянето са отбили номера, и дефакто мантинелите не са закрепени здраво за коловете, а някъде липсват болтове, гайки. Мантинелата е прикрепена колкото да я има и при сблъсък в такава част, тя не може нищо да пази, вместо това колата с предницата може да я повдигне и да си продължи към насрещното.

Отговори
0 0
БТВ

БТВ

10.06.2021 | 11:56

За да не е голословен, експерта можеше да проучи примерно в Германия, Белгия, Франция какви мантинели се поставят на магистрали, първокласни пътища и т..н. Ако в България са различни тогава да критикува, иначе си е злословене.

Отговори
2 4
Всичко

Всичко

10.06.2021 | 11:01

Всичко в България е бутафорно

Отговори
3 0
Иксперт

Иксперт

10.06.2021 | 11:00

Че са бутафорни бутафорни са И че да се надяваш да ти спасят живота кога караш с бутафорна глава си е жива химера А поставянето им пък на неподходящи места само за да се отчита дейност и усвоят едни пари си е чисто убийство

Отговори
3 0
Тошко

Тошко

10.06.2021 | 10:18

Този "експерт" ако очаква, че мантинелите ще спасяват от катастрофи, означава, че наистина е експерт в кавички!

Отговори
4 4
Тошко - африканеца

Тошко - африканеца

10.06.2021 | 14:41

Глупако, манинела ми е спасявала живота на планински път, като трябваше да избегна камион, който сечеше брутално завоя. Без мантинелата отивахме директно в дерето. Ударите с мантинели не винаги са със 140 км, така че не ги пиши тия глупости.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?