49
Следвайте ни

Първите дами: Мария Желева не изостави киното, Зорка Първанова - науката

viber icon

Две първи дами с дипломи по история - Мария Желева и Зорка Първанова, предпочетоха  да са в сянката на съпрузите си и да продължат да развиват кариерите си.

Първата в документално студио „Време“ към киноцентър „Бояна“, а втората в Института по история към БАН.

 Непринудена и естествена, съпругата на първия демократично избран президент Желю Желев - Мария, така и не успя да се вмести в протокола. Остана си докрай доброто селско момиче от Грозден, което всяка година ходи да вари туршии и компоти. 

Отслабнала с 15 кг от стрес, след като Желю Желев става президент. На 1 август 1990 г., докато копае картофите в бащината си градина в Грозден, Мария чува, че мъжът й е избран за държавен глава. „То ако беше нещо хубаво, нямаше да се падне на нас“, коментира тя. 

По време на мандата си не спира да снима филми. Мрази да е под  светлината на прожекторите, но придружава съпруга си навсякъде.

Легенди се носят за гафовете в чужбина на  Марушка, както я наричат приятелите. Като този с пресипаното саке от нейната в неговата чаша на обяд при японския император Акихито.

Мария така и не се възстановява след най-голямата трагедия в живота си - не може да си прости, че не е предотвратила самоубийството на  дъщеря си Йорданка, която си отива на 22.

Зорка Първанова, най-дългогодишната ни досега първа дама, е класически пример на сянка на съпруга си. Винаги беше до него, но предпочиташе научната си кариера. Напусна с облекчение "Дондуков" 2 след двата мандата на Георги Първанов. През цялото време продължава да работи в Института по балканистика, където като доктор по история получава заплата 252.50 лв. 

Първанова е винаги е отлично подготвена по темата на всяко събитие, на което присъства. Отнася критики единствено за семплите си тоалети.

Нито веднъж тя не се изкушава да демонстрира дискретния си чар и отличната си фигура. "Фразата първа дама ми  звучи дори смешно - прочетох, че Жаклин Кенеди, американски еталон за стил, отказвала да я наричат така - звучало й като име на състезателен кон", казва Първанова.

Тя обаче е винаги до съпруга си, защити го както при появата на информация, че е работил за ДС, така и когато жълти медии раздухват негова нежна връзка с певицата Мариана Попова.

Първанова посвещава доста време на благотворителни каузи, заедно със съпруга й създават инициативата „Българската Коледа“. По нейна покана през 2005 г. първата дама на САЩ Лора Буш приема двете да поемат заедно проект, финансиран от Държавния департамент, осигурил книги и онлайн услуги в много наши библиотеки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мими

Мими

07.11.2021 | 15:58

За сегашната първа дама защо не кажете,че още не е изоставила Селото...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?