Следвайте ни

Първият спасител на изгубените туристи разказа за ужаса в Стара планина

viber icon

Бях сам в планината, когато видях едно момиче да маха. Разбрах, че нещо не е наред. Когато стигнах до нея, тя ми разказа, че са били трима, но едно от момчетата е паднало в улея и приятелят ѝ тръгнал да го спасява. Вече се беше обадила и на 112. Докато вървяхме се обадих на щатния спасител в Троян. Видях и две момчета, които ходеха зад мен и после изчезнаха от погледа ми. После звънна хижар от близка хижа и каза, че в улея са вече четирима. Стигнах първо до едната двойка. Разпитах ги, бяха адекватни въпреки нараняванията. Изолирах единия от студа. От там стигнах до другите две момчета.

Това разказа Дамян Чолпанов, мъжът, който се е отзовал първи на пострадалите четирима туристи в Стара планина преди два дни. Отнело 2 часа докато дойдат останалите спасители от Троян и Ловеч, допълни той пред Би Ти Ви.

 Според него подобен инцидент може да се случи и дори на най-опитните планинари. Проблемът обаче бил, че от ранна детска възраст трябва да се набляга на планинарската култура, както и да се променят физическите порядки още в училище.

Още в училище нямаме нормални физически порядки и хората, тръгвайки в планината, нямат тази подготовка, за да оцеляват, смята Чолпанов.

 
 
  
  
  
  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?