Следвайте ни

Първи коментари след Съвета за национална сигурност при президента

viber icon

Три партии вече са заявили, че са готови да предложат състав на Министерски съвет и затова не трябва да се бави връчването на мандата, заяви председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след заседанието на КСНС.

"Заявихме отново на президента, че считаме, че трябва бързо да започне да се движи конституционната процедура, да връчат мандата на нас като втора политическа сила. Ние сме заявили, че ще го върнем веднага. На България спешно ѝ е нужно правителство", заяви тя. 

За COVID кризата, Атанасова каза, че са им били представени данни, а не са уточнявали обща позиция.

Тя коментира и актуализацията на бюджета, като посочи, че много теми в тази връзка притесняват ГЕРБ. "Нашата позиция не се е променила - ние сме против. Г-н Радев е виновен за всичко, което в момента се случва с изпълнителната власт", допълни тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира обсъжданите теми на заседанието. 

"Не стигнахме до общо решение, че актуализацията на бюджета е необходима", заяви пред журналисти. Нинова обясни, че левицата има забележки към нея и планира да внесе корекции.

"Сериозно обсъдихме, че в приходната част се очакват 454 милиона и тези приходи са под въпрос дали ще дойдат, тъй като те са от плана за възстановяване. Настояхме да се извади тази сума, защото не е сигурно, че ще пристигнат тези пари", каза още лидерът на БСП.

Тя отново лансира тезата си, че няма нужда да се дават заложените 16 милиона лева за ваксини, при условие, че в момента се налага България да дарява неизползваните си ваксини на трети страни. "Поставих също въпроса за парите на хората, които строят пътищата", допълни Нинова.

На въпрос докъде са стигнали с обсъждането на COVID кризата, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че са стигнали до това, че "очевидно България навлиза в нова вълна и трябва да се мобилизира цялата мощ на държавата, за да може да се отговори адекватно на тази ситуация по възможно най-ефективния и щадящ за всички начин".

"Ние от ДБ ще направим всичко, за да подкрепим здравните работници, които са на първа линия", допълни Иванов

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, свикан от президента Румен Радев, приключи. 

Две бяха основните теми на заседанието - мигрантският натиск през границата на България с Турция и здравната криза, свързана с пандемията от COVID-19.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?