Следвайте ни

Първи коментари на приятелите на пребития Димитър Педев

viber icon

Пребитият по време на протестите в София 29-годишен Димитър Педев, който работи в Нова Броудкастинг Груп, не е провокатор и не е конфликтна личност, твърдят приятели и колеги на младежа. По думите им той избягвал конфронтации, но се застъпвал на страната на правдата. Описват го като млад, талантлив, искащ да се развива човек. Всички те подчертават, че в демократична държава човек има право да изрази позицията си. А ако наруши закона да носи правови последствия за действията си, но не и да бъде пребиван. 

Фотография: Айван Стоянов

 „Не вярвам да е скочил срещу полицията или да ги е провокирал толкова, че да го пребият. Просто не е такъв човек. Годините, в който сме учили заедно, никога не съм го виждал да се държи арогантно. Не е налитал на побоища. При спорове винаги казваше - „ти си прав“, за да не се стига до конфликти. Може да се е опитал да защити някого и да е казал „не го блъскайте“, разказва Александър Саркизов пред „Марица“. 

По думите на Яна Георгиева, която му е близка приятелка, Педев не е провокатор, но иска да живее в нормална държава. Тя отбелязва още, че не разбира защо въпреки състоянието, в което се намира той е вързан с белезници за леглото в Пирогов, където го пазят като най-големия престъпник. „Митко не е нацепена батка, той е едно съвсем нормално, доста слабо момче, на което му стига един шамар от тези горили, които видяхме на клиповете, за да го закопчаят набързо и да го тикнат в някоя полицейска кола“, казва Георгиева. 

„Някак трудно ще ни убедят, че лицата на злото в тази държава са талантлив ТВ режисьор и студент по право в Нидерландия“, допълва колега на пребитото момче от БНТ Петър Иванов. 

Димитър Педев е трябвало в събота да бъде на работа, но така и не се е появил. Колегите му от Нова Броудкастинг Груп се опитали да се свържат с него, но телефонът му бил изключен. 24-часа по-късно разбрали какво се е случило.

„Не ми е ясно как момче като Митко Педев или студента по право от Хага, може да те предизвика до толкова, че да го вкараш в болница ... най-вероятно, като си отвори устата, а тук от години опасни са тези, който имат смелост да говорят, а не онези с ръце и пистолети. Не ми е ясно и друго защо телефонът му е изключен 48 часа. За да държи в страх майка му, приятелите му, колегите му и да се чудят дали е жив или не“, пише колегата му Георги Георгиев в социалните мрежи.

Димитър Педев работи като монтажист в Нова Броудкастинг Груп, на протеста е бил не като представител на медията, а за да изрази гражданската си позиция. Преди да започне работа в Нова Броудкастинг Груп той е работил и като режисьор в БНТ. Завършил е Югозападния университет „Неофит Рилски“ със специалност „Кино и телевизионен монтаж“. 

Приятели на Димитър Педев издирват в социалните мрежи свидетели на ареста. Ако сте били свидетел можете да пишете на този човек.

Екипът на "Марица" пожелава бързо възстановяване на Димитър Педев.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?