2374
Следвайте ни

Първи дискусии: За какво се договориха партиите ОБЗОР

viber icon

Официалните преговори за съставяне на правителство започнаха с разговори по сектори. За участие в срещите първата политическа сила "Продължаваме промяната" (ПП) покани БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

В следващите пет дни ще има интензивни разговори, разделени на 18 групи за обсъждане на секторни политики по 18 теми и изработване на управленска програма. Срещите ще са по четири на ден, освен в събота, когато ще са само две. Очаква се въпреки първоначалните заявки за бързо свикване на парламента, президентът Румен Радев да изчака с приключването поне на този кръг от консултации между четирите партии.

Във вторник политически консултации започнаха с обсъждане на основните проблеми и предложенията на партиите за секторите енергетика и икономика. Партиите откриха голямо съвпадение на програмите си на тема правосъдие, включително за наложителното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

Неочаквана идея за замразяване на цени, неприсъща на пазарната икономика, се оказа обединяваща преговарящите партии от бъдещата коалиция, която най-вероятно ще излъчи правителство.Първи темата повдигна бившият икономически министър Трайчо Трайков от името на “Демократична България”. Той бе подкрепен от Иван Хиновски от “Има такъв народ”. И водещият на срещата от “Продължаваме промяната”, Асен Василев също лансира темата правителството, парламентът и КЕВР да обмислят запазване на цените от 1 януари.

Според сегашните правила на регулатора цените на тока и парното се променят най-често веднъж на 6 месеца. След поскъпването на газа и на тока на свободния пазар се очаква от Нова година да има увеличение и на парното и електричеството за битовите потребители. Прогнозите на експерти са, че това поскъпване ще е в рамките на 20-30%.

Всяка от дискусиите приключваше с два списъка. В единия се записваха всички общи виждания по които няма съществени различия, а във втория - какви детайли трябва да бъдат изчистени от експертите на партиите.

 

С час закъснение започнаха разговорите на тема транспорт. Причината за забавянето беше, че преговорите между енергийните експерти на четирите формации се проточиха. 

Над 5 часа продължаиха разговорите на тема енергетика. На тях партиите договориха енергийни помощи за бедни и бизнеса и вицепремиер по климата.

Таско Ерменков от БСП предложи спешна подкрепа за хора на и под линията на бедност

с безплатна доставка на 200 киловатчаса ток месечно за домакинство, включително пенсионери и безработни.

 

 

Срещата между икономическите експерти на партиите също приключи. На нея Петков лансира идеята България да стане финансов хъб в региона чрез откриване на центрове за привличане на мултинационални компании.

Това били средноголеми европейски дружества, които нямат специални данъчни отдели. Те можели да ползват страната ни, за да оптимизират данъчните си ставки, тоест да намалят данъците си. “Това е хубав начин да правим пари от това, че имаме ниски данъци”, разясни Петков.

"Имаме обща цел и тази цел е да направим най-добрия отбор от експерти за България", каза съпредседателят на ПП и бивш служебен министър Кирил Петков на дискусията по икономическата тема.

По думите му този екип ще е надпартиен и ще е с общите цели да се направи правителство, което не прави компромис с нищо, слага България над всичко, в което няма наши и ваши хора. Идеята на ПП е на дискусиите първо ще се откроят общите политики. Петков посочи, че в програмите на политическите формации, участващи в дискусията, огромна част от точките са общи.

Мисля, че тези общи точки веднага могат да залегнат в нашата програма в коалиционното споразумение, каза още той.

Петков заяви, че занапред начинът на управление, който "Продължаваме Промяната" се надяват да въведат, ще е фокусиран върху аргументите, които всяка една от политиките трябва да защити и ако може тези аргументи да дадат превес в коалиционната динамика, да бъдат приети.

 

Сред основните промени, които ще се правят в сектора на транспорта, е изготвянето на изцяло нов Закон за движение по пътищата, стана ясно на друга дискусия. Освен това ще се върне и шофирането на полигон, преди да се вземе книжка. Ще се изградят 28 нови, на които кандидат-шофьорите да се обучават на реакции в рискови ситуации. И още - да се проучи дали камерите на АПИ могат да засичат и скоростта, за да се глобява при превишение. 

В сряда преговорите ще са посветени на темите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство. В четвъртък ще се обсъждат политиките, засягащи вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура. В петък ще е посветен на труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт. Дискусиите по политиките във сферата на финанси и международни отношения ще се дискутират в събота.

Очаква се след приключването на секторните разговори да започнат и преговорите между лидерите на четирите формации за съставяне на коалиционно управление.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Мари клер

Мари клер

24.11.2021 | 04:58

Колко хубаво би било,ако се разберат.Надеждата крепи човека,не го забравяйте!

Отговори
0 1
Горазд

Горазд

24.11.2021 | 02:07

Умуват как да крадат

Отговори
4 2
не е ли всеки в тая държава корумпиран и откъде да вземем честни хора

не е ли всеки в тая държава корумпиран и откъде да вземем честни хора

23.11.2021 | 23:28

само питам

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?