49
Следвайте ни

Първа изборна прогноза за партията на Кирил Петков & Асен Василев

ГЕРБ-СДС си върна първото място, ИТН се срина със 7%

viber icon

Преминаването на новия политически проект на двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев от виртуална към електорална реалност очевидно ще бъде една от топ интригите в предстоящата кампания, показва проучване на "Алфа Рисърч".

Първото тестване на проекта отчита потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват. На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор.

Безпрецедентни втори извънредни и трети парламентарни избори за една година, предстоящ вот две в едно за Народно събрание и Президент, второ поред служебно правителство, от което отпадат най-рейтинговите играчи, за да се заемат със свой политически проект – това са основните щрихи от политическата ситуация, които оформят обществените нагласи в периода 8-15 септември, когато "Алфа Рисърч" провежда регулярното си национално проучване на обществено-политическите нагласи. То показва, че септемврийските политически настроения не по-малко безпрецедентно са заредени с повече динамика и неизвестни, отколкото в който и да било момент от последните десет години.

Регистрираните електорални нагласи към началото на септември могат да бъдат разглеждани като пряка санкция на избирателите към цялостното поведение на партиите в 46ти Парламент и специално, към проявената отговорност и компетентност в опитите за съставяне на правителство.

Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли, ИТН, към когото имаше и най-големи нереализирани очаквания. С 16.9% от твърдо заявилите намерение да гласуват, партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта спрямо резултата си от парламентарните избори и логично губи първото място. То вече се заема от ГЕРБ, който не повишава резултата си, но съумява в голяма степен да запази твърдите си привърженици (21.1%). Оставайки встрани от най-яростните скандали и обиди в парламента, бившите управляващи запазват твърдото си ядро, но липсата на перспектива, вкл. поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу. В тази ситуация БСП, които направиха доста опити за компромиси, повишават резултата си до 16.5%, почти застигайки ИТН. На малка дистанция след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е Демократична България с 13.2%. ДПС запазва традиционните си позиции – 9.6%. Поради възвръщането на позициите на БСП, а и поради скандалите, в които се въвлече „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, платформата е на ръба за влизане в парламента (4.1%). От националистическия спектър най-близо, но все още стабилно под 4%ия праг, е Възраждане (3.5%).

Три електорални тенденции могат да бъдат прочетени в тези нагласи – отлив на избиратели, прегрупиране, засилване на конформизма, като реакция срещу радикализацията на политическите партии. Показателен е фактът, че въпреки надделяващият все още оптимизъм за сформиране на правителство от третия опит (38% смятат, че следващият парламент ще излъчи правителство, а 28% са на обратното мнение), той е с близо 20 на сто по-нисък, отколкото през юли, когато близо 60% очакваха сформирането на правителство. Тази заредена с кризи и неизвестности ситуация отваря нишата за още по-нови нови проекти.

Политическият проект на К. Петков и А. Василев - прицел „в десятката“

За момента, при цялата неизвестност относно реалната политическа физиономия на новия проект, той вещае поне няколко труса в сега действащите политически субекти: най-голяма се очертава щетата за „Изправи се.БГ!Ние идваме!“, които идването на Харвард потапя под бариерата. На второ място, засилва и без друго започналата ерозия в ИТН, които могат да паднат до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при Демократична България. И на четвърто, може да разклати периферията на системните партии.

Разбира се, трябва много ясно да си даваме сметка, че в условията на изключително мобилни обществени нагласи, всеки категоричен извод е рисков. Едва когато новата партия излезе на светло, със своите заявки, лица и при ясно очертало се поле на конкуренция с останалите политически сили, ще могат да се оценяват реалните параметри на нейния потенциал.

Електорална мобилизация в началото на септември – от конкуренцията в изборите зависи тя да бъде запазена

Разочарованието от неуспеха на два поредни парламента да излъчат правителство и от безпрецедентно хейтърските отношения между политическите опоненти, но и между потенциалните съюзници, амбицира по-голямата част от избирателите да участват в изборите и да излъчат ново мнозинство. Извън тази, донякъде неочаквана нагласа, съчетаването на двата вида избори – президентски и парламентарни – също допринася за повишаване на интереса към вота и съответно, на избирателната активност. Непосредствено преди разпускането на парламента 51.7% от пълнолетните граждани декларират готовност да участват в следващите парламентарни избори, а 55.4% - в президентските. Тъй като президентските избори по принцип теглят вота нагоре, може да се предполага, че ако кампанията не протече по начин, който да отврати избирателите и ако не възникнат технически затруднения, над половината пълнолетни българи биха упражнили правото си на глас.

 

 

Положителна като цяло оценка за служебното правителство, съществени разлики в оценката за отделните направления

България влиза в двойната предизборна кампания със служебно правителство, което с малки промени ще управлява страната над половин година. Оценката за първия служебен кабинет е като цяло позитивна, но със съществени разлики в мненията по отделните направления.

 

 

Най-висока оценка получава правителството за организацията на изборите на 11ти юли – 63% положителни мнения. Ограничаването на корупцията и разхищението на държавни средства се определя като успешно от 43.7% от анкетираните. В други две ключови сфери обаче преобладават критичните оценки. Едва 27% смятат, че правителството се е справило с подпомагане на бизнеса и със социалната политика, 45.6% са на противоположното мнение. Като най-слаби се оценяват действията на кабинета по ограничаването на Ковид пандемията и ваксинацията – 24.2% положителни, срещу 42% отрицателни мнения. В резултат, цялостната дейност на служебното правителство до този момент се ползва с 44.9% одобрение, срещу 30.9% неодобрение. Служебният премиер Стефан Янев е с по-висок рейтинг от кабинета – той получава 48.7% положителни оценки, едва 18.9% отрицателни, а почти всеки трети (32.4%) няма определено мнение.

 

 

 

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 8 - 15 септември 2021г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Сик

Сик

17.09.2021 | 14:35

При тая конфигурация на силите Тиквата власт няма да види. Ще има кабинет на всички партии без Герб и ДПС под фуражката на президента. Това е гербави тролове, свиквайте и си търсете друга работа.

Отговори
14 12
Само ИТН

Само ИТН

17.09.2021 | 14:17

Гласувай те за ИТН нека си имаме министерство на циганите Нека Софито стане зам.министър. Бъдете отговорни ! Само ИТН . СЛАВИ ПРЕЗИДЕНТ. ТОШКО ВИЦЕ.

Отговори
8 12
НА КОГОТО НЕ Е ЯСНО!!

НА КОГОТО НЕ Е ЯСНО!!

17.09.2021 | 14:10

Бойко се връща на бял кон! Да треперят зелените чорапи и харвардските тарикати!!

Отговори
18 18
Сик

Сик

17.09.2021 | 14:33

И като как ще се върне твоята тиква на власт с 58 депутата, бе суджук ? |верно от елицата и помашките села ви събира мутрата.

Отговори
11 13
Ботев

Ботев

17.09.2021 | 13:59

Поне 17 процента значи взимат, статуквото го е страх и започна да цака на социолозите.

Отговори
7 10
До Ботев

До Ботев

17.09.2021 | 14:05

Не пич вземат 99,999999999%

Отговори
3 6
Лиляна

Лиляна

17.09.2021 | 13:23

Всички честни и почтени българи ще подкрепят Кирил 30 години ни лъгаха червени сини зелени от цар до пъдар, На15 ноември ще се събъдим в нова България този проект ще отнесе цялата прогнила кохорта. Кирил премиер.

Отговори
13 20
До Лиляна

До Лиляна

17.09.2021 | 13:51

Явно си гадно Ш.И.Б.А.Н.О ТРОЛЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА КАНАДСКИЯ ИЗМАМНИК И ОНЯ ДЕТО КРАДЕ ОТ СЪДРУЖНИЦИТЕ СИ , А И ЗАРАДИ ОНЯ ИЗМАМНИК СПЕЦОВ . НО....ВЗИМАЙ СИ КИНТИТЕ , СЪБИРАЙ СИ ГИ И ПОЧВАЙ ДА СИ КУПУВАШ СВЕЩИ НА ЕДРО , ПО- ЕВТИНО ЩЕ ТИ ИЗЛЕЗНАТ И ПОЧВАЙ ДА СИ ПАЛИШ ПОНЕЖЕ СИ ЧОВЕК - Б.О.К.Л.У.К

Отговори
17 12
Лиляно,

Лиляно,

17.09.2021 | 14:08

Направи си хормонални изследвания, мокрите ти сънища нямат общо с корпоративния лъ-жец и крад-ец Кире!! ЛЪЖЕ БЕЗЦЕРЕМОННО!! А КРАДЕ ОЩЕ ПО-БЕЗЦЕРЕМОННО! ПОМНИ ЦАРСКИТЕ ЮПИТА, АКО ИМАШ МОЗЪК!!

Отговори
15 6
С усмивка мамят

С усмивка мамят

17.09.2021 | 16:09

За да обере страната с усмивка. Я, виж културиста си продал фирмата с милион и половина задължение. Всички мълчат и той е шеф на НАП.

Отговори
7 4
Няма ги никакви

Няма ги никакви

17.09.2021 | 13:11

Опаклачите ревнаха за нероден Петко Не разбрахте ли бе че абортираха Канадеца и Суека преждевремено

Отговори
14 7
До няма ги никакви

До няма ги никакви

17.09.2021 | 13:32

Глупак!

Отговори
6 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?