Следвайте ни

Парламентът на нож с Ангелов за комбинираните ваксини

Ако новото мнозинство в НС не харесва НОЩ, да предложи други членове, зове министърът

viber icon

Здравната комисия в новия парламент ще иска обяснения за обявения от кабинета в оставка план за ваксиниране, който позволява комбиниране на „АстраЗенека“ с „Пфайзер“. Това научи "Марица" от членове на комисията, която се оглавява от депутата от Демократична България д-р Александър Симидчиев. 

От опозицията искат да разбере как родните власти позволяват подобен вариант, след като липсват научни данни за ефекта. Възможността за смяна на вида ваксина при втората доза беше допуснат заради масовите откази на хора, които са си били първа инжекция "АстраЗенека", да я повторят. Масовата психоза срещу британската ваксина дойде след сигналите за тромбози и други странични  ефекти при нея. 

Становището на здравните власти у нас по казуса с отказалите втора инжекция с "АстраЗенека" беше огласено в понеделник на брифинг, в който участваха министър Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. Мариана Мурджева, главен координатор на Експертния съвет по клинична имунология и ректор на Медицинския университет в Пловдив.

"Лицата, които са ваксинирани с първа доза с "АстраЗенека" и не желаят да получат втора доза, могат да получат "Пфайзер"/"Бионтех" не по-рано от 84 дни от първата инжекция. Тогава ваксинацията ще се счита за завършена", обясни министър Ангелов. Веднага последваха реакции на специалисти с предупреждение, че

смесването на различни ваксини е твърде рискован ход

На това мнение са и д-р Симидчиев, и повечето членове на сформираната здравна комисия в парламента.

Затова сега се очаква се комисията да призове министър проф. Костадин Ангелов и шефа на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов да дадат обяснения в Народното събрание.

В същото време Ангелов изненада вчера парламента, като влезе по своя инициатива на заседанието и поиска от депутатите да излъчат членове на нов оперативен щаб по коронавируса.

Той беше афектиран от критики по адрес на сега съществуващия 

"Няколко дни слушам как различни представители на партии предлагат членове за Националния оперативен щаб. Имат идеи за неговите функции и действия", каза Ангелов от парламентарната трибуна. "Ако наистина смятате, че НОЩ е орган, който не може да управлява ефективно пандемията в България, много моля, дайте вашите предложения за членове на щаба по начина, по който ги заявихте в кулоарите“, настоя министърът в оставка. Според Ангелов от протестните партии се чували гласове, че не може коремен хирург като проф. Мутафчийски да е шеф на щаба.

„Аз твърдя, че пандемията до момента се управлява успешно и това е видимо за всички“, настоя обаче здравният министър в оставка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?