Следвайте ни

Парламентът отхвърли ветото на Радев върху ЗУТ

viber icon

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху разпоредби от Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Ветото беше поискано от браншовите организации: КАБ, КИИП, БААИК, СЛА и САБ.

На 5 февруари президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, приет от 44-то Народно събрание на 27 януари. В мотивите си държавният глава заявява, че подкрепя усилията за усъвършенстване на действащата нормативна уредба в областта на устройството на територията, инвестиционното проектиране и строителството. В същото време обаче въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица. 

Вето върху част от промените в Закона за устройство на територията поискаха няколко браншови организации: Камарата на архитектите (КАБ), подкрепена от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Българската асоциация на архитектите и инженерите - консултанти (БААИК), Съюза на ландшафтните архитекти (СЛА), Съюзът на архитектите в България (САБ) и Сдружението на архитектите-проектанти в защита на авторското право в архитектурата (САПЗАПА).

От промяната в Закона за устройство на територията произтичат няколко нeгaтивни пocлeдици върху цeлия cтрoитeлнo-инвecтициoнeн прoцec, предупредиха от гилдията на архитектите. Един от дискусионните въпроси с промените в ЗУТ е разрешението за строеж да не се издава за обекти, за които уличната регулация не е ревизирана. Скандалното според архитектите е, че общините се освобождават от своето задължение да полагат регулацията и да от чуждават, като прехвърлят това нещо върху плещите на собствениите и строителните предприемачи. Според архитекти това ще спре бизнеса и ще усложни инвестиционния процес, ще го оскъпи и дори ще доведе до увеличаване на административната тежест.

 


 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пепо

Пепо

17.02.2021 | 18:31

Сефте.... Ще остане в историята само с негативи...колкото и да ми се иска не се сещам за някакъв позитив

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай