Следвайте ни

Парламентът иска ревизия на назначенията last minute

viber icon

Назначенията на висши чиновници в администрация и ръководствата на големите държавни фирми в последните седмици от мандата на кабинета "Борисов-3" са поредната ябълка на раздора в 45-ото Народно събрание. Според опонентите на доскорошните управляващи с тези кадрови решения  last minute от ГЕРБ и Обединени патриоти са опитали да бетонират свои хора в изпълнителната власт, за да контролират важните ведомства.   

Политически лица стават висши държавни служители  

От сайта на Министерството на финансите става ясно, че доскорошният зам.-министър на финансите Росица Велкова вече е директор на дирекция "Държавни разходи". Началникът на кабинета на министъра на финансите Надежда Петрова пък е назначена като държавен експерт в отдел “Финансово оздравяване на общините”, В дирекция "Финанси на общините" новият шеф ще се казва Жени Начева, която към момента е зам.-министър на здравеопазването. По този начин политическите лица вече са държавни служители и е много по-трудно да бъдат сменени. 

Кадрил в енергетиката 

Един от секторите, в които имаше най-сериозни нови назначения, е държавната енергетика, като огромна част от постовете там са с мандат за следващите пет години. Нови бордове, вписани в Търговския регистър, имат "Български енергиен холдинг" (БЕХ), АЕЦ "Козлодуй" и "Минпроект". Подадените промени са дошли в първия ден на новата седмица - 19 април. Освен за трите държавни дружества, бяха обявени конкурси за държавни и независими представители и за дъщерните на БЕХ фирми - НЕК, ТЕЦ "Марица "Изток 2", "Електроенергиен системен оператор", "Булгаргаз", "Мини Марица-изток", Държавното предприятие "Радиоактовни отпадъци" (ДПРАО) и за надзора на "Булгартрансгаз“.

От внесените заявления става ясно, че напълно са окомплектовани бордовете на БЕХ, АЕЦ "Козлодуй" и "Минпроект". За тях държавните представители вече бяха ясни, сега стават известни и независимите представители, избрани от АППК.

Така за БЕХ бившият шеф на енергийната комисия в 44-ото Народно събрание Валентин Николов става изпълнителен директор на държавния мастодонт в енергетиката. Председател на съвета ще е Диян Димитров, който преди дни е освободен от борда на ТЕЦ "Марица-изток 2", за да заеме новата си длъжност. Димитров формално е избран от независимата квота. Сред останалите трима членове на съвета на директорите е Иван Андреев, който бе шеф на АЕЦ "Козлодуй" от 2016 до ноември 2018 г., а след това влезе и в борда на ДПРАО, чийто член бе до обявяването на конкурсите за новите ръководства по-рано този месец.

Третият държавен член в ръководството на БЕХ е Стелиан Коев, който бе финансов директор на "Мини Марица-изток". Вторият независим е Александър Църноречки, който беше пиар на БЕХ по време на третия кабинет на Борисов до миналата година.

В АЕЦ "Козлодуй" напълно очаквано начело остава Наско Михов. Председател на борда на ядрената централа става Ива Едуард Николова като независим представител, която е на 30 години. Тя е съдружник в адвокатското дружество "Димитров и партньори". Другият избран от АППК член на борда е Илия Илиев. Останалите двама държавни членове са досегашният зам.-шеф на ядрената централа Александър Николов и бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, който вече е работил там като съветник на Валентин Николов, докато той беше неин шеф.

Валентин Николов е новият шеф на Български Енергиен Холдинг

В борда на "Булгаргаз" като избор на енергийното министерство са настоящият директор Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев. В Надзорния съвет на "Булгартрансгаз" влизат Снежана Бобева Йовкова-Маркова, Николай Иванов Стефанов и Стефан Миленов Илиев. В ТЕЦ "Марица-изток 2", която е изправена пред дългови и екологични предизвикателства да се трансформира, за да не бъде затворена след 2025 г., остава шефът Живко Динчев. Новите държавни членове на борда са Боян Боев, който беше шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов.

В "Мини Марица-изток" се запазва напълно досегашният държавен борд от досегашния шеф Андон Андонов и членовете Николай Диков и Георги Коев, като най-вероятно конфигурацията ще се запази. За ДПРАО също са ясни държавните хора - това са директорът от есента на 2010 г. Дилян Петров и финансовият директор Маргорита Коркинова.

Рокади по върховете в земеделските дружества

Сменени са ръководствата на почти всички от държавните земеделски дружества, сред които "Зем инвест", "Агроном инвест",  "Напоителни системи", "Врана" ЕАД, "Агролес проект", "Рибни ресурси" и "Сортови семена".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?