2374
Следвайте ни

Пандемията промени вътрешната миграция, хората се връщат по малките градове

viber icon

До настъпването на пандемията механичният прираст на населението отличаваше силните икономически центрове, които успяват да привличат млади и активни хора, и там се забелязваше подем. През 2020 г. обаче настъпи промяна, породена от пандемията и наложените ограничителни мерки. От една страна, много българи се завръщат от чужбина, а от друга, се наблюдава миграция на населението от големите градове към по-малките населени места. Това се посочва в новия десети поред доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) за регионалните профили на областите в България, който се представя в момента в БТА.

През 2020 г. всички големи градове начело със София, Пловдив и Варна отчитат отрицателен механичен прираст, т.е. в тях има отлив на население. В същото време общо 205 общини отбелязват положителен
механичен прираст, което е безпрецедентно в новата история на страната. В годината на пандемията областните центрове губят население, докато периферните общини регистрират приток на жители, се посочва в доклада, представен от старши икономиста на ИПИ Петър Ганев.

Въпреки тази корекция, настъпила вследствие на пандемията и ограничителните мерки, дългосрочните демографски
тенденции по-скоро остават непроменени, като силните икономически центрове са в най-добра позиция да привличат млади и активни хора.

Пандемията е променила и картината на престъпността в страната. През последните години се наблюдава спад на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността в страната, но пандемията допълнително се отразява върху намаляването на стойността на този показател, като през 2020 г. са регистрирани под 10 престъпления срещу личността и собствеността на 1000 души от населението, което се случва за първи път, посочи Ганев. Кърджали и Смолян остават най-сигурните области с около 5 престъпления
срещу личността и собствеността на 1000 души.

През 2020 г. разкриваемостта е най-висока в област Габрово – над 76% от регистрираните престъпления през годината са разкрити. Северозападните области Монтана, Враца и Видин, както и морските Варна и Бургас се отличават с най-голям брой на регистрираните престъпления. София (столица) и Варна отчитат много ниска разкриваемост, но все пак устойчиво през последните години под половината от регистрираните престъпления срещу личността и собствеността биват разкрити.

Столицата концентрира вече 43% от произведения брутен вътрешен продукт в страната.

Очаквайте подробности!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Глупости

Глупости

09.12.2021 | 12:05

Връщат се млечнобелите и разни утрепани общаци без документи за пребиваване. Който се е уредил на запад от Калотина, търсете го да се върне в клозета.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?