2374
Следвайте ни

Пълен парадокс: Безработните се увеличават, работодателите не намират кадри

viber icon

За по-малко от година броят на новорегистрираните безработни у нас надхвърли 250 000 души. През изминалата седмица без работа са останали повече от 5200 души. В същото време в много сектори отчитат недостиг на кадри. 

Искра Ганева е регистрирана в Бюрото по труда от 6 месеца. Последно е работила в кухнята на дом за възрастни хора. Надява се да си намери подобна работа, каза тя в ефира на BGONAIR.
 

"В момента е невъзможно за един обикновен човек да си намери работа. С тези "зелени сертификати" още повече се затруднява положението. Безработицата е пълна", притеснява се Искра.

Според експерти най-сериозно на пазара на труда влияе пандемията.

"През тази последна една година наблюдаваме адаптация от страна на работодателите към пандемията и към налагането на противоепидемичните мерки", коментира мениджърът в платформа за търсене на работа Християн Петков.

Парадоксално е, но много работодатели не успяват да намерят кадри. Юлияна Суранджиева е собственик на фирма в хранително - вкусовата промишленост. Тя казва, че търси служители, но няма подходящи. 

"Няма достатъчно подготвени кадри. Хората имат желание, искат да работят, обаче за едни суми, които не отговарят нито на квалификацията, нито на уменията им. Ако говорим за производството, за да бъдат адекватни кадрите, трябва да имат 2 години стаж. Хората нямат търпение, искат сега и веднага висока заплата", споделя практиката си Юлияна Суранджиева.

"Ако преди време най-търсени бяха кадрите в сектора на производството и информационните технологии, в момента наблюдаваме недостиг на кадри в сферата на здравеопазването, човешките ресурси, счетоводството", уточни Християн Петков.

Според експертите, основният начин за намаляване на безработицата е увеличаване на програмите за преквалификация на персонал за сметка на държавата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Изкарала курс от ДБТ

Изкарала курс от ДБТ

26.11.2021 | 09:46

Програми за преквалификация има, обаче повечето от тях са пълен смях. Обучават хора за "половин" професия представете си! Колко обучаващи се бъдещи счетоводители, секретарки, готвачи, озеленители и пр. срещнах, не е истина. И това от Бюрото по труда. Къде са?!

Отговори
2 0
Ъжкл

Ъжкл

25.11.2021 | 22:38

С това дистанционно обучение всичко е възможно!

Отговори
3 0
Работодател

Работодател

25.11.2021 | 22:17

Ако работниците не гледат само какво вземат чисто и не искат да отделят и лев за собственната с осигуровка и не наблягат на квалификацията ще става и по зле

Отговори
1 7
щеш нещеш бабо мравке пак при мен ке дойдеш

щеш нещеш бабо мравке пак при мен ке дойдеш

25.11.2021 | 23:00

нали?

Отговори
3 0
Канар

Канар

26.11.2021 | 09:53

Вие вземете да осигуряване върху реялната заплата,а не на минимална и тогава ще намерите работници със стартово възнаграждение 150лв. Под тази сума и бай Мангър не сака да робува.

Отговори
3 0
98642

98642

25.11.2021 | 21:45

Когато работодателите започнат да осигуряват служителите си върху реални заплати и когато не се опитват да прецакат работника,тогава ще си намерят кой да работи. В бюрата по труда се обявяват най-нетърсените професии ,с най-ниските заплати. После що нямало желаещи. Ами за без пари никой не работи! Проблем са работодателите от частния сектор,които осигуряват на 4 часа . В момента най-актуалното е да се наемат пенсионери. Осигуровки минимални,заплата наполовина. Да се забрани със закон работата след пенсиониране,защото няма как младите да работят. Само и единствено така ще остане някой в тази мошеническа държава!

Отговори
12 3
въпрос - генетично ли си прост или прост от нежелание за образование

въпрос - генетично ли си прост или прост от нежелание за образование

25.11.2021 | 21:20

Ако е първото - задачата няма решение, ако е второто - повишавай квалификацията и знанията

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?