Следвайте ни

Пълен обрат! Пак пускат дискотеки и нощни клубове, 2 дни след като ги затвориха

viber icon

Забраната за работа на дискотеки, нощни клубове и пиано барове, въведена от здравния министър Кирил Ананиев след като заразените за ден от коронавирус у нас надхвърлиха 300 души, оцеля едва два дни. Това стана ясно след негова среща с представителите на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията днес.

Според данните на здравните инспекции в цялата страна нощните заведение се оказаха развъдник на заразата и голяма част от новите случаи с COVID-19 бяха след посещения в тях. Въпреки това Ананиев реши да отмени заповедта си, разписана на 10 юли.

Постигнахме съгласие да се разреши функционирането на нощните заведение на открито и закрито при заетост на местата не повече от 1 човек на квадратен метър и при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщи на брифинг пред Министерството на здравеопазването зам.-министър  Жени Начева. 

По думите й, са подготвени указания, които ще бъдат качени на сайта на МЗ.
 

„Те поеха ангажимент да не се струпват много хора на едно място”, уточни Начева. 

Освен това нощните заведения ще подлежат на строг контрол, а на входовете им ще бъде измервана температурата на всеки клиент. Инспектори пък ще следят за спазването на дистанция, провеждането на редовна дезинфекция и снабдяването на персонала с лични предпазни средства. При констатиране на нарушения, дискотеките и баровете ще бъдат затваряни. 

„Ще наблюдаваме как работят заведенията и дали това има негативен ефект”, добави тя.

Що се отнася до провеждането на групови събития тип сватби и семейни сбирки, по думите на Начева, те ще се провеждат при спазване на мерките на здравния министър.

„При настъпване на промяна на показателите и показателите в страната, всички следващи промени да се правят съвместно с браншовата организация”, каза още тя.

„Хората поеха ангажимент, че всички посещения и дейности, които в момента се разрешават да се реализират, ще бъдат организирани при строг контрол”, добави зам.-министър Начева.  

Решението на здравното министерство влиза в сила от утре.

„Нашият бранш е единственият, който в момента е затворен. Това е единственият бизнес, който е затворен, а 80 000 души са без работа.

Считаме, че нашите заведения, в които се спазват всички епидемични мерки, не са развъдник на зарази. След като толкова много хора могат да бъдат по площадите, не считаме, че ние трябва да стоим без работа и пари. Броят на заразените не е скочил заради заведенията”, заяви от своя страна председателят Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"В момента по закон е позволено до 4 човека на квадратен метър, ние три пъти сме смъкнали бройката до 1 човек на кв/м", каза още той.

По думите му, в дискотеки и заведения има разстояние между масите поне по 1,5 метра. На една маса, която е около 4 квадрата, може да стоят до 4 човека. Според Алибегов някои нощни заведения са заплашени от фалит заради свалянето на тази бройка.

„Заведенията са оборудвани с всичко необходимо. Считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават нощните заведения”, заяви той.

През уикенда премиерът Бойко Борисов се закани, че ще разреши отново да се отворят нощните заведения след като президентът Румен Радев насърчава протестите срещу кабинета, на които се събират хиляди хора. Засега няма коментар на новото решение на министър Ананиев от представители на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Неговият зам.-шеф доц. Ангел Кунчев обаче призова тази сутрин политиците да оставят медиците да правят нужното срещу епидемията или в противен случай направо да закрият или сменят Щаба.

Коментари (7)

Айвън

Айвън

12.07.2020 | 19:01

Няма такава държава, честно! Скоро очаквайте препълнени болници.

Отговори
20 4
Днес едно утре друго

Днес едно утре друго

12.07.2020 | 19:00

През ден ту ги отварям, ту ги затварям. Ще ни хване морска болест от толкова лашкане.

Отговори
16 1
Истина

Истина

12.07.2020 | 17:56

Тази колхозна болшевишка ХУНТА ни се подиграва ежедневно в очите. Давайте да излизаме по площадите и да го унищожим .. МУТРИ ВЪН

Отговори
17 6
Стана ясно

Стана ясно

12.07.2020 | 17:53

Добре дошла, Зараза!

Отговори
7 5
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

12.07.2020 | 17:39

По-умните веднага ще се сетят защо става така.На другите само ще подскажа-припомнете си какво става при последните няколко дни в София.Нали някакси трябва да бъде отклонено вниманието на младите от нажежената ситуация в страната.По-добре в заведенията и пияни,отколкото трезвени и на площадите.

Отговори
27 5
Ванга

Ванга

12.07.2020 | 18:04

Те и на площадите са пияни - повечето от тях са там просто за да пият по 3-4 и да са на купона.

Отговори
8 6
Ковидчо:

Ковидчо:

12.07.2020 | 17:16

Някой вече да не се е убедил в абсолютната дебилност на здравния министър и началникът му... само не се оправдавайте и вие с президента?!

Отговори
21 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?