Следвайте ни

Пак нагоре: Цената на газта скача от днес

viber icon

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди увеличаването на цената на природния газ за август, съобщиха от там.

Решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на Комисията е отчетена предложената на 1 август от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31 юли и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. юли 2021 г.

В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

След подробен анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 август 2021 г. в размер на 57,60 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), уточняват от енергийната комисия.

Увеличената цена на природния газ за м. август отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. На проведеното открито заседание на 29 юли изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов поясни, че след внасянето на заявлението на 9 юли цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и вече достигат над 35 евро/MWh.

Прогнозите показват, че за периода септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво на европейските пазари ще достигнат 39-40 евро/MWh. От изнесените от него данни стана ясно също, че котировките на суровия петрол продължават се задържат на високи нива - 74-75 щатски долара/барел., допълват о КЕВР. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Що тъй, бе Миме?

Що тъй, бе Миме?

01.08.2021 | 20:34

Уж имахме диверсивикация на газ? Лакърдията е на банкянския шланг! Май започваме да изплащаме строителството на балканския ручей ? Бавно и полека. Но затова яък от НАШИЯ джоб, а не от шкафа“ Лъжи, манипулации и пак лъжи.... До кога?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?