Следвайте ни

Падна главата на шефа на столичната РЗИ, отменил карантина на премиера

viber icon

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев хвърли оставка след разговор със здравния министър проф. Костадин Ангелов. Новината дойде след избухналия скандал заради отменената от шефа на столичното РЗИ карантина на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев миналия петък. Така на практика д-р Пенчев пренебрегна последната заповед на здравния министър.

Впоследствие се оказа, че Борисов е дал положителен тест за коронавирус.

"Столичната регионална здравна инспекция наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо че първите проби на премиера са били отрицателни", заяви по-рано  д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването пред БНР.

По думите му, СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера.

Според д-р Кацаров няма такъв документ за декарантиниране на лица, като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR- теста.

"Срокът от 10 дни е защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината", каза още Кацаров.

Според д-р Кацаров не е нужно да се затварят нощните заведения, а трябва да се създадат възможности да се защитят възрастните хора, хората в домовете да не се заразяват.

"Притеснително е, че ние нямаме план за действие срещу вируса, тичаме срещу вятъра..." посочи още експертът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

държава на мафията

държава на мафията

26.10.2020 | 14:35

В тая държава законите са само за простолюдието. За "елитите' са само по тяхно желание!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?