Следвайте ни

Отвориха черната кутия на падналия МиГ-29

viber icon

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 вече е отворена, но е с нарушена херметизация, съобщи Нова тв. Експертите допълват, че това не е фатално за разчитането на информацията, но трябва да се свържат с производителя в Украйна, което ще отнеме време. 

„Все още не са свалени данните от черната кутия. Възникна технически проблем - скъсан е лентов кабел и трябва да бъде доставен нов. Ще се обърнем към производителя, той е в Украйна. Опасяваме се, че има части от платката, които са разхерметизирани и с възможни проблеми. Надявам се до 2-3 дни информацията ще бъде свалена“, каза пред БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов. 

"От кутията биха станали ясни всички параметри на полета - скорост, параметри, траекторията на машината, дали пилотът е предприемал действия в последния момент. Установени са всички данни освен за последните 13 секунди. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев", добави той. 

 „Вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 м височина, съгласно заложените параметри. Очевидно в началото мишената се е движела с нормално допустима скорост, след това скоростта ѝ се е увеличила рязко и това е установено от наблюдателен пункт, все още не знаем защо. Допустимата скорост за падане на мишената е 500 км/ч., тя е пусната с 480 км/ч, а след това е започнала да пада по-бързо. Тя е спусната със скоростта, с която е трябвало и после рязко е започнала да набира скорост. Засега все още не е ясна причината за инцидента. Мишената е започнала да пада по-бързо, очевидно е имало някакъв проблем“, заяви той.

„И без да се разчете черната кутия, ще стане ясно какво е станало. Тези 13 секунди се отнасят до действията на майор Терзиев докато пилотира самолета. Нещата се подреждам малко по малко и ще стане ясно. Аз не съм чул разговорите между него и командващите учението. Мишената е пусната от 7000 м. Това е установено с факти от военни и цивилни радари. За това учение има едно обстоятелство, което трябва да се знае. Стрелбата по мишена е била заложена между 4000 и 7000 м. Най-вероятно бързопадащатата се мишена е принудила майор Терзиев да се спусне по-ниско, но в момента, в който изчезва от радарите, той е бил на 1200 метра.

Тече разследване, нека да излязат всички данни, защото има и следствена тайна. Военна полиция и Прокуратурата правят паралелни разследвания. Няма никаква мистерия.  Не е Министерство на отбраната разследващият орган“, допълни той.

Съпругата на майор Терзиев Димитрина Попова смята, че мишената, която е трябвало да порази, е пусната на по-ниска височина, отколкото трябва.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

"ДА НЕ СЕ ОТВАРЯ" пише на английски още на етикета!

"ДА НЕ СЕ ОТВАРЯ" пише на английски още на етикета!

25.06.2021 | 18:48

Представям си как спецове-калинки отварят флайт-рекордера с консервна отварячка, след като първото което се вижда е ЗАБРАНА да не го бъзикаш . . . Нищо де, станала грешка (случайничко???) Оказало се, че има прекъснати / изгорели жички ...??? А? При експлозии и потъване в дълбочини тая консерва не е ли запечатана така, че да издържи??? Или отново българосъветската дружба? Челен опит? Абе истината ще лъсне тоя път, търпение, вече няма кой да запуши изтичаща информация, обаче и 9 девет-годишните виждаме, че НЕЩО НЕ Е НАРЕД В ДАТСКАТА ДЪРЖАВА както казваше колегата Хамлет...

Отговори
1 1
Моят внук е на 8 години.

Моят внук е на 8 години.

25.06.2021 | 09:09

И казва-По този въпрос и министърът шикалкави.Истината се знае но може би е по добре да не се съобщава. Иначе срама ще е голям.

Отговори
7 2
Юлия

Юлия

25.06.2021 | 12:38

Много ми е интересно Вие откъде знаете истината? Стига с тези конспирации и компетентност по всичко, като коронавирус, футбол, сега пък и авиация. Явно има причина, но не сме ние тези дето ще осветлим случая.

Отговори
1 3
Да Юлия.

Да Юлия.

25.06.2021 | 13:17

Но вие чели ли сте изявленията и на съпругата на Терзо. Нейната интуиция е най верна. Защото тя не говори гледайки в тавана.

Отговори
4 1
До Юлия.

До Юлия.

25.06.2021 | 13:23

Сигурно има причина. Но Юлия набляга повече на следствието. Искам да кажа че и осем годишните си обясняват нещата чрез причината търсейки истината.

Отговори
2 1
"ДА НЕ СЕ ОТВАРЯ" на руски и на ингилизки

"ДА НЕ СЕ ОТВАРЯ" на руски и на ингилизки

25.06.2021 | 19:20

„За съжаление в постъпилия вчера при нас регистратор от падналия МиГ-29 имаше нарушение в корпуса и той беше пълен с вода, имаше и остатъци от петролен продукт, който ние мислим, че е керосин. В модула имаше деформации, отсъстваше електрическия съединител и беше прекъснат лентовия кабел, допълниха военните. В модула на паметта няма никакви касети, ленти, които могат да записват глас. Кабелът е нарушен и интерфейсът отсъства, така че сега няма как информацията да бъде възстановена, допълниха военните. Целият процес на огледа на регистратора е записан на видео, с което разполагат и разследващите. При тях вече е и модулът с паметта, като ще се търси съдействие от производителя“, стана ясно по време на брифинга. По думите на военните производителят е създал устройство, създал е хардуера, създал е процесор, който контролира записа и свалянето на информация и той единствен и в най-голяма степен може да гарантира, че тази информация може да бъде свалена без загуба. Все още обаче не е установено кой е производителят, тъй като доставените регистратори в авиобазата са произведени в Русия. БЪЛГАРОСЪВЕцКАТА ДРУЖБА НА ДЕЛО

Отговори
1 1
консервна отварячка ли?

консервна отварячка ли?

26.06.2021 | 02:12

Ами наистина не трябваше да разкъртят "черната" кутия -която е оранжева, даже в това се гелпим!- със теслата, оти вътре са нежни карантии! Трябваше с консервна отварячка, бе сульо! Съветският РЕГИСТРАТОР е здрав, нечуплив, но фнимавайте да не падне от масата на пода, особено ако са плочки, а не дюшеме . . . В белите държави го правят да издържи експлозии, пожари, удари, дълбочинно потапяне = = = понеже тъкмо такова му е предназначението! Братушки???

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?