Отвличанията ни превръщат в Латинска Америка

За 3-4 месеца престъпниците набелязвали жертвата и извършвали подготовката за нападението

Похищенията на хора с цел откуп са особена категория престъпления, която носи след себе си значителна икономическа цена. Те са част от тази група престъпления, които в по-големи размери намаляват вътрешните и външните инвестиции, забавят растежа и правят бизнеса много по-сложен, при това, без да се включва нематериалната цена на болката и страха. Фактът, че отвличанията за откуп са се увеличили в последните години, е тревожен не само защото могат да навредят на страната, но е обезпокоителен най-вече защото хваща неподготвени силите за сигурност и държавните институции, които трябва да му противостоят. Ежегодно в света стават около 12 000 отвличания срещу откуп. Близо половината от тях са в Латинска Америка, главно в Мексико, което изпревари Колумбия като "център на отвличанията" в региона.

Заради отвличанията България вече се третира подобно на страна от Латинска Америка - чужди бизнесмени, които идват у нас или имат дейност в страната, вече наемат консултантски компании, които изчисляват премии за риск. Това заяви пред PRO.BG Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Експертът коментира, че закон за отвличанията би помогнал на полицията да се справи с престъплението. Опитът на други държави като Франция, Италия показвал, че ако има достатъчно тежко наказание за това престъпление, то действа възпиращо за хората, които го организират.

В САЩ например след приемането на подобен закон, който предвижда доживотна присъда за отвличане, процентът на това престъпление рязко е спаднал. Обратният случай е Латинска Америка, където това е индустрия, в каквато заплашва да се превърне и у нас, смята Безлов.

Според експерта има една-две групи, които извършват отвличанията, а самите те се случват през 3-4 месеца. Вероятно това е цикълът, необходим да се набележи жертвата, да се подсигури логистично и извърши подготовката на отвличането. По думите на Безлов, ниската разкриваемост на този вид престъпление идва от това, че от една страна бандите са професионалисти, които имат вътрешна информация от полицията и знаят за проблемите на тези звена на МВР, които отговарят за противодействието. От друга страна, МВР има проблеми в структурите и в случая с Ангел Бончев "видяхме лошото техническото оборудване и лошата организация на полицията".

Рязко увеличаване на отвличанията у нас заради икономическата криза прогнозира криминалният психолог Бойко Ганчевски. Според него българските похитители копират поведението на подобни банди в Мексико и Колумбия. Ганчевски допълни, че знанията и уменията на похитителите са получени не другаде, а в специализираните полицейски училища у нас. Наблюденията на специалистите, работещи по отвличанията у нас, сочат, че похитителите трябва да бъдат търсени сред три групи от хора, смята Бойко Ганчевски. "Те трябва да се търсят в кръга от лица с такива терористични нагласи, които се идентифицират със самата група и искат много бърза печалба, без да имат съчувствие към жертвата. Трябва да се търсят в контингента от лица, които са били осъдени за користни престъпления или за престъпления, свързани с голяма жестокост",  заяви той. "Трябва незабавно да се обърнем към банката за психичноболни. Това са лица, които са социопати", твърди още Ганчевски.

Според криминалния психолог България няма да се превърне в Мексико, където годишно се отвличат хиляди хора, но родните бандити копирали именно похватите на похитителите в латиноамериканската страна. Бойко Ганчевски смята, че наказанията за подобен род престъпления трябва да станат жестоки, и посочи като успешен пример Италия, където след промяната на закона отвличанията са намалели до минимум.

МВР продължава да работи по случая с отвлечения Румен Гунински, син на общински съветник от Правец. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов преди началото на заседанието на правителството. Цветанов обаче отказа да даде повече информация по случая. Относно обмисляния законопроект за отвличанията Цветанов уточни, че в момента се събират наличните добри европейски практики с подобно законодателство. "В рамките на седмица ще имаме някаква визия около анализа, който ще направим на добрите практики в Европейския съюз. Обърнали сме се и към САЩ чрез полицейски представител. Всичко, което ни предоставят в подобно законодателство, ще го анализираме и на базата на нашите възможности ще предложим един законопроект", обясни още той.

ИЗТИЧАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ от МВР

Официално не са постъпвали данни за изтичане на информация от МВР, но има такива подозрения. Това заяви градският прокурор на София Николай Кокинов в коментар за поредното отвличане, при което бе похитен 20-годишният студент Румен Гунински. Кокинов призова, ако някой разполага с данни, че има изтичане на информация към групите, занимаващи се с отвличания, да бъде така добър и да информира прокуратурата. В подкрепа на думите му се изказа и говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова: "Ако някой знае имената на прокурори или служители от системата на МВР, подпомагащи отвличанията, да дойде и да ни ги съобщи". Кожухарова бе категорична, че разкриваемостта на подобен тип престъпления основно е в ръцете на МВР. "Ние разчитаме на тях, защото имат достатъчно обучени хора, които ползват оперативни способи, с каквито не разполага прокуратурата", посочи Кожухарова.

На този етап не е постъпила официална информация похитителите да са се свързали с близки на Румен Гунински или с неговия баща. "Аз няма да коментирам дали са осъществили връзка, защото и похитителите гледат телевизия и следят медиите. Препоръчвам на близките да държат връзка с прокуратурата и МВР", посочи Кокинов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?