Следвайте ни

Отрязаха Рашков за дипломата на Гешев

viber icon

"Не намерихме дипломата на главния прокурор Иван Гешев в Академията на МВР", каза министър Бойко Рашков от служебния кабинет по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутат Николай Хаджигенов.

Министърът обясни, че е проверката била извършена от служители на МВР и след като дипломата не е била открита, той е поискал от Висшия съдебен съвет възможност да бъде проверено неговото лично кадрово дело в съвета. Оттам не дали съгласие с мотива, че копие на дипломата е качено на сайта на ВСС.

"Ние не сме направили изчерпателна, обективна проверка по зададения от вас въпрос", посочи в заключение министърът на вътрешните работи.

Припомняме, че след запитване от Николай Хаджигенов за дипломата за юридическо образование на главния прокурор към образователния министър, в писмения отговор се посочва, че Иван Гешев е бил приет на 15 септември 1989 г. във Висшия институт "Георги Димитров" при МВР, във факултет "Държавна сигурност" и е изучавал специалността "Защита на сигурността на Народна Република България".

През 1991 г. факултетът е закрит и Гешев продължава обучението си във факултета "Национална полиция". Там е завършил обучението си на 12 септември 1994 г. и е получил диплома по специалността "Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността", с придобита гражданска специалност "Право", квалификация "юрист". 

В края на образованието си през 1994 г. Гешев полага три юридически изпита - Наказателно право и наказателен процес, Гражданско право и граждански процес, Специални дисциплини, и  от Академията на МВР на Иван Гешев е издадена диплома.

По въпроса за предприетите мерки от МВР за противодействие нарушенията на политическите права на гражданите по време на изборите, министър Рашков даде подробности за организацията на работа на полицията.

"Досега подобно противодействие на криминалния вот по време на избори не съм забелязал да има. В обществото по-скоро срещаме одобрение за това, което сме направили", посочи министърът. 

Той добави, че резултатите са постигнати чрез получаване на изпреварваща информация и службите на МВР са успели да предприемат превантивни действия за предотвратяване на криминалния вот.
Министърът допълни, че МВР е съставило предупредителни протоколи на 10 200 души, като за всеки един е била получена информация, че готви да предприеме действия срещу политическите права на гражданите - да мотивира да се гласува за една или друга партия.
Министърът посочи също, че МВР е образувало 93 наказателни производства за изборни нарушения. Част от тях все още се работят, а други са приключени и предадени на прокуратурата.
"Досега подобно противодействие на криминалния вот по време на избори в нашата страна, аз не съм забелязал. Въпреки че самият парламент е приел нормите относно политическите права на българските граждани, някак си активността сега на МВР да предотвратят престъпленията, свързани с избирателните права на българските граждани, не се оценява еднозначно от политически партии", заяви Рашков в отговор на отправен към него въпрос. 

По думите му "вероятно ограничаването в такава немалка степен на криминалния вот у нас се дължи на организацията, която беше създадена в нашата страна с решение на МС от 19 май".

"Министерството на вътрешните работи получи много тежка и сериозна задача с цел осигуряване на честни и прозрачни избори в нашата страна. Освен това оперативният състав на МВР пое изключително отговорно задачите си, свързани с придобиване на информация във връзка с подготовката на отделни лица и групи за купуване на гласове", добави Рашков. 
 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

С.В.

С.В.

13.08.2021 | 16:11

Ако не си еазбрал кой го е отрязал и защо др. Рашков значи и ти имаш толкова мозък в главата колкото той т.е.нищо

Отговори
3 1
Валл

Валл

13.08.2021 | 15:39

Ние пък ти намерихме 12-те тоалетни...

Отговори
8 0
Тъъъъъъ

Тъъъъъъ

13.08.2021 | 15:16

Спри се бе Рашков от злоба още повече ще ти изкочат очите осузнай се вече че си една маша в ръцете на друг

Отговори
11 3
Севдс

Севдс

13.08.2021 | 14:08

Кой го отряза и за какво? Както много често се забелязва във вашия вестник заглавието няма нищо общо със съдържанието на статията.

Отговори
12 7
Петър

Петър

13.08.2021 | 14:34

Чети другарю, чети с разбиране, а не повърхностно!

Отговори
13 4
Петка,

Петка,

13.08.2021 | 16:29

Горният другар е абсолютно прав.Гледах парламентарния контрол по телевизията.Просто съм изумен за главния прокурор,а България е пълна с високо квалифицирани юристи,кой от кой по-учен.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?