Следвайте ни

Отровиха пет лешояда и скален орел край Своге

Един скален орел и пет белоглави лешояда са открити мъртви от природозащитници край Своге. Вероятно има и още жертви на отровата заложена в района. Еколози от Фонд за дивата флора и фауна предполагат, че птиците са отровени умишлено. Птиците са част от колонии в Парк "Врачански балкан", предаде БНТ.

Христо Пешев потвърди, че отровата е поставена в труп на теле, но не пожела да даде повече подробности кой го е направил. "По принцип отровата се слага от фермери, които търпят загуби от нападението на хищници. Големият проблем е, че поставянето на отрова може да доведе до опасност на хората", каза Пешев.

Убитите птици са много редки и защитени видове. Популацията на скалния орел е по-малко от 150 двойки, а белоглавите лешояди са по-малко от 100 двойки.

Поставянето на отровни примамки е наказуемо по закон. Дали има отрова ще прецени токсикологичния анализ, който полицията прави.

"Ние виждаме отравяне, но те ще установят дали това е така. Лешоядите бяха паднали до село, близо до хора, което не е характерно за тях", каза още Пешев.

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?